BiH
0

Obnovljena prva balkanska mlinica na električni pogon u Mostaru

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Grada Mostara danas su svečano otvorili dvije restaurirane mlinice u Mostaru.

Obnova mlinica je realizirana kroz projekat EX.PO AUS (prekogranični projekt sufinansiran sredstvima Evropske unije u okviru IPA programa jadranske prekogranične saradnje 2007. - 2013.), a u kojem je učestvovalo 12 partnera iz BiH i sedam stranih zemalja.

"Ukupna vrijednost projekata koji se realiziraju u svijetu je preko tri miliona eura", istakla je Mirela Handan Mulalić iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. 

Investicija u Mostaru na obnovi mlinica u Zahumlju i neposredno uz Stari most iznosi oko 125.000 KM. 

Mlinica u Zahumlju je u privatnom vlasništvu porodice Zovko, koja već 50 godina živi u inostranstvu. Pravni zastupnik porodice naglasio je kako je namjera porodice da mlinica, kao i u prošlosti, služi u ugostiteljsko-uslužne svrhe. On je istakao kako je u ovoj mlinici izgrađen prvi mini hidropogon za proizvodnju električne energije. Ova mlinica je prva na Balkanu imala mlin koji je pokretala električna energija.    

Druga mlinica, koja je u vlasništvu Grada Mostara, kako je kazala savjetnica gradonačelnika Ljube Bešlića, Radmila Komadina, također će služiti u turističko-ugostiteljske svrhe.