Privreda
26

Počeli pripremni radovi za izgradnju HE "Vranduk"

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Delegacija koju su sačinjavali generalni direktor JP Elektorprivreda Elvedin Grabovica, te premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sa ministrima u Vladi Federacije i članovima Uprave JP EPBiH, danas je obišla lokalitet buduće hidroelektrane "Vranduk" gdje su u toku pripremni i istražni radovi za početak gradnje objekta.

Povod za obilazak lokacije gdje će se graditi HE "Vranduk" jeste skori početak radova na izgradnji prve hidroelektrane u sistemu JP EPBiH u poslijeratnom periodu, a tu je još i objava međunarodnog javnog poziva za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija zainteresovanih za učešće u izgradnji HE "Vranduk", kao i uručenje Plana upravljanja za održavanje Nacionalnog spomenika Stari grad Vranduk.

Generalni direktor JP Elektroprivreda Elvedin Grabovica, izrazio je zadovoljstvo današnjom posjetom te istakao kako je ovo prvi značajniji projekat nakon rata u BiH.

"Ovo je prvi značajniji kapitalni objekat nakon rata i procijenjene investicije iznose oko 120 miliona KM. Za 20 dana ćemo znati kompanije koje su zainteresovane za projekat po principu 'ključ u ruke'", kazao je Grabovica.

On je dodao da je Elektroprivreda u Plan upravljanja za održavanje Nacionalnog spomenika Stari grad Vranduk investirala 150.000 KM i te da je preuzela sve ugovorne obaveze sto je traženo od njih, kako bi zaštitili Nacionalni park i tvrđavu na Vranduku.

Prva faza eksproprijacije nekretnina na lokaciji izgradnje HE "Vranduk" na području Općine Zenica je okonočana, a Elektroprivreda BiH je preuzela četiri nekretnina na području MZ Vranduk, među kojima i stambeni objekti, građevinsko zemljište pod stambenim objektima, poljoprivredno i šumsko zemljište.

Premijer FBiH Nermin Nikšić je izrazio zadovoljstvo što je Elektroprivreda ispoštovala i stavke iz ugovora o očuvanju Nacinalnog parka Staru grad na Vranduku.

"Elektroprivreda kao najveća kompanija u vlasništvu FBiH jeste generator daljnjih industrijskih napredaka, ali taj razvoj ne treba biti na uštrb lokalne zajednice i drago mi je da je danas EP ispoštovala i svoju drugu obavezu o očuvanju nacionalnog parka. Osim energetskog sektora to dopronosi i razvoju drugih privrednih grana", izjavio je Nikšić.

Direktor Gradskog muzeja Zenica Adnadin Jašarević danas je u ime direktorice Zavoda za zaštitu spomenika kulture Lidije Mičić, od direktora EP Elvedina Grabovice primio Plan za upravljanje i održavanje Nacionalnog spomenika Stari grad Vranduk.

"Ovaj Plan upravljanja podrazumijeva da će EP brinuti o potrebama tvrđave Vranduk kao što su sanacioni radovi i radovi rekonstrukcije. Kakva vremena dolaze po pitanju ulaganja u kulturne institucije i kulturu, smatram da je ovaj gest EP pohvalan i da ćemo u buduće imati sredstva za održavanje naših kulturnih objekata", kazao je Adnadin te dodao da se na održavanje tvrđave Vranduk godišnje uloži oko 18.000 KM.

Vrijednost projekta HE "Vranduk" je 127 miliona KM, a njena izgradnja je planirana kao protočno postrojenje derivacionog tipa, instalisane snage 19,63 MW i prosječne godišnje proizvodnje od 96,38 gigavat-sati (GWh).