BiH
4

Objavljen dosje: Kačavenda je radio za DB pod imenom Pablo, tereti se za ubistvo i silovanje

Klix.ba
Vladika Kačavenda (Foto: Blic.rs)
Vladika Kačavenda (Foto: Blic.rs)
Vladika Vasilije Kačavenda radio je kao "pouzdan saradnik" Državne bezbjednosti Srbije pod imenom "Pablo".

Domaće i strane obavještajne službe označile su ga kao "glavnog nosioca homoseksualnih aktivnosti unutar SPC". Sumnjiči se za pomoć ratnim zločincima, a postoje informacije koje ga terete i za ubistvo. Sve ovo nalazi se u tajnom dosjeu koji su o vladici Kačavendi godinama vodile srpske bezbjednosne službe.

Vladika Kačavenda je više od 50 godina bio saradnik domaćih i inozemnih obavještajnih službi koje su ga vrbovale kompromitujućim fotografijama i materijalima o njegovim homoseksualnim istupima, objavio je Blic.

U tajnom dosjeu navodi se da je Kačavenda 60-ih godina prošlog stoljeća bio “vrbovan” od tadašnje jugoslovenske službe bezbjednosti, dok je od 70-ih pod operativnih djelovanjem DB BiH "zbog djelovanja sa kleronacionalističkih pozicija”. Tokom rata u BiH su se, zbog političkog djelovanja, za njega zainteresovale pojedine bezbjednosne strukture u BiH, ali i dio međunarodnih policijskih i multinacionalnih snaga, posebno američkih, stacioniranih u Tuzli.

"Prema podacima iz 2010. godine, vladika Kačavenda je u Odjeljenju ratnih zločina u Centru OSA u Brčkom tretiran operativno kao pomagač optuženima za ratne zločine, konstatovane su njegove bliske veze s političarima u BiH, a registrovano je da ostvaruje kontakte sa Nebojšom Lazićem Zengom, pripadnikom MUP-a RS", navodi se u tom dosjeu. Navodi se i da je on bio dio mreže pomagača ratnih zločinaca. Zbog sumnje da je skrivao Radovana Karadžića, Eparhija i Vladičanski dvor u Bijeljini više puta su bili pretresani.

U tom dosjeu se uz vladiku Kačavendu kao "nosioca homoseksualnih aktivnosti unutar SPC" pominju još i vladika mileševski Fileret i vladika Pahomije, kojem se već sudilo za seksualno zlostavljanje dječaka u Vranju. Objašnjava se da je "sve izraženijem ispoljavanju homoseksualnih sklonosti vladika SPC doprinio sve tolerantniji stav Grčke pravoslavne crkve po ovom pitanju".

"Vladika Kačavenda je 1993. bio u homoseksualnoj vezi s izvjesnim B. K. iz SAD. Grupa vjernika koja je čula za to tražila je da se registruje nevladino udruženje koje bi se bavilo provjerom moralne čistote vladika i sveštenika, odnosno utvrđivanjem onih koji su homoseksualci", piše u dosjeu, objavio je Blic.

Bivši đakon Bojan Jovanović nakon optužbi za seksualno uznemiravanje, podnio je krivičnu prijavu tužilaštvu u Bijeljini u kojoj Kačavendu optužuje za učešće u ubistvu đakona Milića Blažanovića s kojim je vladika navodno održavao seksualnu vezu, a koji se pod nerazjašnjenim okolnostima ubio u manastiru Papraća u BiH.

I krajem 2012. tužilac Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Rade Marković najavio je pokretanje postupka protiv Vasilija Kačavende zbog ubistva njegove supruge 1994.

"Kada je saznao da je Kačavenda seksualno zlostavljao njegovu ženu, oštro je reagovao, zbog čega ga je vladika zvorničko-tuzlanski raščinio, a zatim i naložio da se Markovići isele iz parohijskog doma. Vladika je uz pomoć specijalne jedinice MUP RS iz Bijeljine pokušao da ih iseli, a tokom ove akcije specijalci su pucali na parohijski dom i ubili Markovićevu suprugu", piše u dosjeu. Spriječen je u pokušaju da iz RS iznese izuzetno vrijedne "Tešanjske ikone".