BiH
14

Obilne padavine izazvale poplave na području Unsko-sanskog kantona

Piše: M. N.
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Kiša koja posljednjih dana neprestano pada izazvala je nove probleme na području Unsko-sanskog kantona. U Bihaću su, zbog lošeg odvoda, poplavaljene neke saobraćajnice, u Cazinu su pokrenuta manja klizišta, dok je u okolini Sanskog Mosta poplavljeno nekoliko objekata.

Rječica Baštra izlila se u Bosanskoj Krupi i poplavila poljoprivredna zemljišta te saobraćajnice. Obustavljen je saobraćaj na regionalnim putevima Bužim-Velika Kladuša (Radića most), Ćoralići-Tržačka Raštela (u naselju Pjanići), Ćehići-Barake (u naselju Tržac) Bosanska Kostajnica- Karan-Prijedor. Na dionici magistralnog puta M-15 Prijedor-Bosanska Dubica (u mjestu Milića Gaj) zbog izlijevanja vode na kolovoz, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično, a iz istog razloga otežano je saobraćanje na dionici M-5 Bihać-GP Izačić (u Kamenici), saopćeno je iz BIHAMK-a.

U naselju Stari Mejdan, općina Sanski Most, došlo je do izlijevanja rijeka Majdanuše i Željeznice iz korita, te je ugroženo oko 50 stambenih objekata. Voda je poplavila dvorišta i prizemlja kuća.

Stanje u Cazinu je nešto gore u poređenju s ostalim gradovima, jer osim poplavljenih područja postoje i klizišta koja se ovih dana ponovo aktiviraju. Jutros je zabilježena i jedan saobraćajna nesreća kada je potonuo na klizištu, koje je već bilo aktivno, pa je ovom dionicom puta saobraćaj bio u zastoju. Srećom, niko nije povrijeđen.

Ekipe civilnih zaštita i vatrogasnih jedinica su na terenu.