BiH
31

Nove poplave i problemi: Bujični potoci poplavili desetine kuća, najteže u Cazinu

Piše: E.S.H.
(Foto: Klix.ba)
U do sada nezapaćenim poplavama na području općine Cazin stanje je kritično i vrlo teško. U destine kuća je ušla voda, a poplavljeni su popratni objekti i putne komunikacija, potvrđeno je za Klix.ba u Operativnom centru Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona.

Voda je poplavila kuće koje do sada nikad nisu bile poplavljene. Voda ja plavila objekte koji nisu uz potoke ili rijeke već od oborinskih voda sa brda.

"Sada je slučaj u svim zemljama regiona da je zbog kiša došlo do poplava. Problem su bujice koje se veoma brzo formiraju i za 15 minuta su poplavljene ulice", rekao je za Klix.ba v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Poplavljeno desetine kuća

Dodao je da je u naselju Kapići rijeka Čajna izazvala plavljenje mosta i dijela saobraćajnice. Stanje je alarmantno i trenutno je najteže na području Tržca i Tržačkog Raštela.

"Poplavljeno je oko 15-tak kuća, a pripadnici Civilne zaštite i vatrogasci su tokom cijele noći bili na terenu. Bujica predstavlja problem jer nosi sve što se nalazi na ulicama, začepljava odvode i nastaju problemi", pojasnio je Solak.

U naselju Čizimići voda je sa okolnih brda ušla u štale i kuće kao i u naselju Muranovići. U prekidu je lokalni put u mjestu Klisa strane kod vrela Salkanovac zbog odrona na put.

U naseljima Pjanići, Tržac i Tržačka Raštela, ima poplavljenih stambenih objekata. Vatrogasci, pripadnici civilne zaštite i građani ispumpavaju vodu iz poplavljenih objekta.

Vrećama sa pijeskom pokušava se spriječiti dalje plavljenje stambenih objekta. Na desetine kuća je ušla voda u prateće objekte i prizemlja. Apeluje se na građane da bez razloga ne kreću na putovanja prema ovim komunikacijama i preko navedenih mostova, kako bi izbjegli neželjene posljedice i neželjene nesreće.

I na području grada Bihaća je došlo je do izlijevanja brojnih kanala za oborinske vode, kao i podzemnih voda u bihaćkim mjesnim zajednicama Ripač, Luke, Mali i Veliki Lug, Čavkići, Pokoj, Vedro Polje, Kamenica.

Načelnik opštine Kostajnica zbog porasta vodostaja rijeke Une i izlijevanja bujičnih potoka i opasnosti od pojave klizišta sinoć je donio Odluku o proglašenju vanredne situacije na području opštine Kostajnica, javlja Anadolu Agency.

Obustavljena nastava u Bosanskom Novom

Zbog porasta vodostaja Une jutros je obustavljena nastava u Bosanskom Novom/Novom Gradu, gdje je tokom noći poplavljen određen broj stambenih i pomoćnih objekata, a Civilna zaštita imala je i intervencije na spašavanju starijih ljudi na tim područjima, saopštio je direktor Civilne zaštite RS Veselko Elez. Dodao je da je na području te opštine Una porasla za jedan metar što je rezultiralo obustavom saobraćaja na pojedinim regionalnim putevima na tom području, javlja Anadolu Agency.

I regija Grada Prijedora iza sebe je imala tešku noć,potvrdio je Radenko Petrić, šef jedinice za spašavanje službe Civilne zaštite grada Prijedora.

Najavio je da su zbog pojave oborinskih voda noćas poplavljeni brojni stambeni i pomoćni objekti na poručju Urije i Čirkin Polja te da vatrogasne ekipe još uvijek rade na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata.

Dodao je da vodostaj Sane, zbog kiše koja i dalje pada, još uvijek raste i da je svega 35 centimetara ispod kritične tačke odbrane od poplava.

Zbog ciklona koji se premješta na jug BiH, za danas je izdat crveni meteoalarm za područje Hercegovine gdje su najavljene obilne padavine do 100 litara po metru kvadratnom.

Obustave saobraćaja

Zbog radova na sanaciji škarpe na magistralnom put M-14 Srbljani-Bosanska Krupa saobraćaj se u vremenu od 07:00 do 17:00 sati odvija jednom trakom, naizmjenično.

Zbog klizišta obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta M-4.2 Ostrožac-Cazin u 00:50 sati.Koristi se alternativni pravac preko naselja Brekovica.

Zbog podzemnih voda, otežano je saobraćanje i na putevima na širem području Bihaća. Ostali magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni i saobraćaj se odvijao bez zastoja i vanrednih ograničenja.