BiH
195

Obilježeno šest godina od pogibije 11 Makedonaca u BiH

SRNA
Državni sekretar Ministarstva odbrane Makedonije Sašo Stefanovski posjetio je danas Memorijalni park u bazi Butmir kod Sarajeva gdje je obilježeno šest godina od helikopterske nesreće u kojoj je poginulo 11 pripadnika makedonskog kontingenta EUFOR-a.

U saopštenju EUFOR-a navodi se da je tokom odavanja počasti potinulim pripadnicima makedonskog kontingenta postavljena i počasna garda EUFOR-a.

Stefanovski se danas sastao sa komandantom EUFOR-a general-majorem Dieterom Heidecker om i posjetio ambulantu u bazi Butmir, u kojoj radi osoblje Makedonskih oružanih snaga.

"Ova ceremonija je prilika da se još jednom sjetimo tragičnih okolnosti u kojima je došlo do pogibije tolikog broja ljudi i da se sjetimo njihovih života, izvanrednog duha, profesionalizma i doprinosa misiji mira i stabilnosti u BiH", rekao je Heidecker.

On je naglasio da su pripadnici makedonskog kontingenta i njihove porodice platili visoku cijenu služeći u EUFOR-u, kao da se, dok tugujući zbog tog gubitka, slave i njihovi životi, te posvećenost i odanost dužnosti i miru.

Helikopter tipa "Mi-17" Oružanih snaga Makedonije letio je iz baze Butmir prema Skopju 12. januara 2008. godine, kada se srušio zbog loših vremenskih uslova. Svih 11 osoba u helikopteru, osam putnika i tri člana posade, su poginuli.