{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za mjesec dana konačni izvještaj o smrti Borisa Trajkovskog

S
26.2.2014. u 14:01
0
3
Za mjesec dana konačni izvještaj o smrti Borisa Trajkovskog
0
Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao je da bi međunarodna komisija za mjesec dana trebala konačno završiti izvještaj o pogibiji makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog 26. februara 2004. godine u blizini Mostara gdje je trebao stići na međunarodnu investicionu konferenciju.
"Ovaj izvještaj trebalo bi da donese istinske okolnosti o tragediji koja se dogodila", rekao je Ivanov na obilježavanju deset godina od stradanja Trajkovskog na Matića brdu između Stoca i Mostara.

Deset godina nakon pogibije još se ne zna istina o okolnostima nesreće.

Na obilježavanju su, osim delegacije Makedonije, bili prisutni predstavnici u BiH, grada Mostara, diplomatskog kora u BiH i udruženja Makedonaca.

Prisjećajući se kobnog dana kada je stradao makedonski predsjednik, šest njegovih saradnika i dva pilota, Ivanov je istakao dak je Makedonija tog dana izgubila dio sebe.

“Bližnji su izgubili voljenog supruga, oca, sina, brata, rođaka, prijatelja. Makedonija je izgubila velikog državnika i vizionara s evropskom i evroatlantskom strategijom. Region je izgubio mirotvorca okrenutog dijalogu, izgradnji povjerenja i međusobnog razumijevanja i poštovanja", naglasio je Ivanov.

Prema njegovim riječima, Trajkovski je bio svjetlo za Makedoniju, ali i za cijeli region onda kada je bilo najpotrebnije.

"Svjesni da mir uvijek treba čuvati, izgrađivati i unapređivati, jednom prilikom Boris je rekao: `Svi smo mi gosti na ovom svijetu. Za sve postoji vrijeme, ali sada je vrijeme ozdravljenja i mira`", podsjetio je Ivanov.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je pokojni Trajkovski bio veliki prijatelj BiH i čovjek formata regionalnog lidera koji je nosio drugu filozofiju na ove prostore.

Bio je, dodao je Komšić, čovjek posvećen saradnji, miru, demokratiji i prije svega priči o euroatlantskim integracijama regiona.

Prilikom pada aviona makedonske Vlade, osim Trajkovskog, poginuli su i njegovi savjetnici Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Istraga o padu aviona "Kinger" ponovo je otvorena na zahtjev Makedonije, nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

U prvobitnoj istrazi, Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara u kojoj su poginuli Trajkovski, šest članova delegacije i dva pilota, nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: