{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za mjesec dana konačni izvještaj o smrti Borisa Trajkovskog

S
26.2.2014. u 14:01
0
3
Za mjesec dana konačni izvještaj o smrti Borisa Trajkovskog
0
Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao je da bi međunarodna komisija za mjesec dana trebala konačno završiti izvještaj o pogibiji makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog 26. februara 2004. godine u blizini Mostara gdje je trebao stići na međunarodnu investicionu konferenciju.
"Ovaj izvještaj trebalo bi da donese istinske okolnosti o tragediji koja se dogodila", rekao je Ivanov na obilježavanju deset godina od stradanja Trajkovskog na Matića brdu između Stoca i Mostara.

Deset godina nakon pogibije još se ne zna istina o okolnostima nesreće.

Na obilježavanju su, osim delegacije Makedonije, bili prisutni predstavnici u BiH, grada Mostara, diplomatskog kora u BiH i udruženja Makedonaca.

Prisjećajući se kobnog dana kada je stradao makedonski predsjednik, šest njegovih saradnika i dva pilota, Ivanov je istakao dak je Makedonija tog dana izgubila dio sebe.

“Bližnji su izgubili voljenog supruga, oca, sina, brata, rođaka, prijatelja. Makedonija je izgubila velikog državnika i vizionara s evropskom i evroatlantskom strategijom. Region je izgubio mirotvorca okrenutog dijalogu, izgradnji povjerenja i međusobnog razumijevanja i poštovanja", naglasio je Ivanov.

Prema njegovim riječima, Trajkovski je bio svjetlo za Makedoniju, ali i za cijeli region onda kada je bilo najpotrebnije.

"Svjesni da mir uvijek treba čuvati, izgrađivati i unapređivati, jednom prilikom Boris je rekao: `Svi smo mi gosti na ovom svijetu. Za sve postoji vrijeme, ali sada je vrijeme ozdravljenja i mira`", podsjetio je Ivanov.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je pokojni Trajkovski bio veliki prijatelj BiH i čovjek formata regionalnog lidera koji je nosio drugu filozofiju na ove prostore.

Bio je, dodao je Komšić, čovjek posvećen saradnji, miru, demokratiji i prije svega priči o euroatlantskim integracijama regiona.

Prilikom pada aviona makedonske Vlade, osim Trajkovskog, poginuli su i njegovi savjetnici Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Istraga o padu aviona "Kinger" ponovo je otvorena na zahtjev Makedonije, nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

U prvobitnoj istrazi, Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara u kojoj su poginuli Trajkovski, šest članova delegacije i dva pilota, nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: