"Mi gradimo prugu, pruga gradi nas"
0

Obilježeno 65 godina pruge Brčko – Banovići

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Iako je prvi voz prugom Brčko – Banovići prošao 7. novembra 1946. godine. danas je obilježen 65. rođendan ove omladinske pruge.

Manifestacija je prolongirana zbog Bajrama, a jubilej su u nedjelju obilježili putnici sa zastavama BiH i SFRJ uz transparent "Mi gradimo prugu, pruga gradi nas".

Poslije svečane akademije u Radničkom domu u Banovićima, sat prije podneva sa stanice u Oskovi krenuo je voz ka Brčkom. Na tom putu, voz je stajao na stanicama u Živinicama, Tuzli, Srebreniku…, a putnici su evocirali uspomene na dane kada je građena pruga.

“Prošlo je 65 godina, a sjećanja ne blijede. Ostala je i želja da se u ovom društvu nastavi sa gradnjom naše zemlje bez obzira ko je na vlasti. Pitam se šta bi se dogodilo da su naše vlade donijele odluku o formiranju Omladinskih radnih brigada ili da su formirane brigade od demobilisanih boraca. Takve odluke nisu donesene, jer to oni nazivaju komunističkim nasljeđem. Ustvari to je bio režim socijalističke izgradnje porušene zemlje. Niko nije gradio komunizam, gradili smo socijalističku zemlju”, kaže predsjednik SUBNOR-a TK Božo Novaković, koji je i sam učestovao u gradnji pruge.

Prugu dužine 92 kilometra gradilo je oko 60 hiljada omladinica iz 20 zemalja svijeta. Prolaskom prvog voza prugom faktički su rođeni Banovići. Prugom Brčko – Banovići i danas saobraćaju vozovi, uglavnom prevozeći banovićki ugalj u razne krajeve naše zemlje.