Jubileji koji padaju u zaborav
0

Prije 65 godina prošao prvi voz prugom Brčko – Banovići

Piše: D. Brkić
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Prije 65 godina, prugom Brčko – Banovići, prošao je prvi voz. Riječ je o pruzi na čijoj je izgradnji učestvovalo 60.000 osoba iz 20 zemalja svijeta. Izgradnjom pruge su, faktički, rođeni Banovići.

No, 65 godina kasnije, općinska vlast na čelu sa načelnikom Begom Birparićem iz SDA, još uvijek se nije očitovalo zbog čega, u njihovoj režiji, nema manifestacije obilježavanja ovog vrijednog jubileja.

U Općinskom odboru SDP-a Banovići ističu kako su još 30. marta podnijeli inicijativu o obilježvanju jubilarnih 65 godina od izgradnje pruge Brčko – Banovići, ali od načelnika Birparića nikada nisu dobili bilo kakav odgovor. Zbog toga je Općinski odbor SDP-a Banovići javno pitao načelnika Birparića da li negiranjem jubileja negira i dosadašnji život Banovića.

"Možda negirate ovaj jubilej jer proizilazi iz socijalističkog nasljeđa. Ako je to razlog nemojte nikada zaboraviti da je i općina, čiji ste vi načelnik, nastala u socijalizmu i da negiranjem socijalističkog nasljeđa Banovića negirate i same Banoviće, a time negirate i funkciju koju nosite“, navode u Općinskom odboru SDP-a Banovići.

Pošto se općinska vlast ni do dan danas nije očitovala o inicijativi OO SDP Banovići, aktivisti te stranke odlučili su da u nedjelju 13. novembra obilježe historijski dan.

"OO SDP-a, SUBNOR i UG "Josip Broz Tito“ realizovat će manifestaciju obilježavanja jubileja pruge Brčko – Banovići. Zbog Kurban – bajrama ceremonijal smo s ponedjeljka pomjerili za nedjelju. Najprijeće biti organizovana svečana akademija, a onda će krenuti voz iz Banovića za Brčko, koji će stajati u Živinicama, Lukavcu, Tuzli, Srebeniku...“, najavljuje manifestaciju portparol KO SDP-a Zoran Blagojević.

Na koncu posjetit ćemo vas na stihove koračnice koja je odjekivala iz grla omladinaca koji su učestvovali u izgradnji pruge.

"Brčko – Banovići to je naša meta, izgraditi prugu još ovoga ljeta. Jedan, dva, jedan, dva omladina Titova, kreće na rad zove obnova...“.