BiH
0

Obilježena godišnjica zauzimanja kasarne Krupa i zločina u Hadžićima

FENA
U okviru manifestacije "Dani otpora i herojstva", Općina Hadžići i Koordinacioni odbor boračkih udruženja općine Hadžići te Patriotske lige BiH danas su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen- obilježjima kasarna Krupa i ulica Hadželi obilježili 21. godišnjicu zauzimanja kasarne Krupanjska rijeka u Zoviku te zločina počinjenog nad patriotama i građanima u ulici 12. hercegovačke brigade u Hadžićima.

"Ovo je tužno sjećanje na događaje koji su se desili istog dana. Zauzimanjem kasarne Krupa stekli smo vojnu prednost. Zarobili smo i pripadnike neprijateljske vojske. Oni su istoga dana zarobili naše građane i pobili ih, a mi njihove zarobljene borce nismo ubili. To je razlika između naše i njihove borbe", kazao je Feni predsjednik Udruženja boraca “Patriotska liga” općine Hadžići Esad Muhibić.

Izrazio je nezadovoljstvo radom istražnih i pravosudnih institucija, s obzirom na to da se pored 14 strijeljanih kao nestali vodi oko 200 Hadžićana.

Na današnji dan 11. maja 1992. godine, grupa boraca s prostora Pazarića, umjesto na izvršenje zadatka prema Ormanju, samoinicijativno preduzima aktivnosti i kreće put kasarne Krupanjska rijeka, radi njenog zauzimanja, te popravljanja svoje borbene i vatrene moći, izuzimanjem MTS iz kasarne.

Prilikom zauzimanja kasarne Krupa poginuli su i prvi šehidi na području općine Hadžići - Hujić Mehmedalija i Fejzić Nihad.

Također, predstavnici lokalne vlasti, udruženja boraca, udruženja logoraša, članovi porodica i brojni građani su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju u ulici Hadželi odali počast civilima i borcima iz ulice 12. hercegovačke brigade.

Počast je odata Adilu Kovačeviću, Uzeiru Kovačeviću, Avdi Kovačeviću, Miralemu Kovačeviću, Almiru Kovačeviću, Peri Mediću, Atifu Isiću, Ismetu Hodžiću i Remzi Čosić.

Na području općine Hadžići se kontinuirano otkrivaju nove masovne grobnice ubijenih Bošnjaka. Za te zločine još niko nije odgovarao.