{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježena godišnjica zauzimanja kasarne Krupa i zločina u Hadžićima

F
11.5.2013. u 15:06
0
0
Obilježena godišnjica zauzimanja kasarne Krupa i zločina u Hadžićima
0
Obilježena godišnjica zauzimanja kasarne Krupa i zločina u Hadžićima
U okviru manifestacije "Dani otpora i herojstva", Općina Hadžići i Koordinacioni odbor boračkih udruženja općine Hadžići te Patriotske lige BiH danas su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen- obilježjima kasarna Krupa i ulica Hadželi obilježili 21. godišnjicu zauzimanja kasarne Krupanjska rijeka u Zoviku te zločina počinjenog nad patriotama i građanima u ulici 12. hercegovačke brigade u Hadžićima.
"Ovo je tužno sjećanje na događaje koji su se desili istog dana. Zauzimanjem kasarne Krupa stekli smo vojnu prednost. Zarobili smo i pripadnike neprijateljske vojske. Oni su istoga dana zarobili naše građane i pobili ih, a mi njihove zarobljene borce nismo ubili. To je razlika između naše i njihove borbe", kazao je Feni predsjednik Udruženja boraca “Patriotska liga” općine Hadžići Esad Muhibić.

Izrazio je nezadovoljstvo radom istražnih i pravosudnih institucija, s obzirom na to da se pored 14 strijeljanih kao nestali vodi oko 200 Hadžićana.

Na današnji dan 11. maja 1992. godine, grupa boraca s prostora Pazarića, umjesto na izvršenje zadatka prema Ormanju, samoinicijativno preduzima aktivnosti i kreće put kasarne Krupanjska rijeka, radi njenog zauzimanja, te popravljanja svoje borbene i vatrene moći, izuzimanjem MTS iz kasarne.

Prilikom zauzimanja kasarne Krupa poginuli su i prvi šehidi na području općine Hadžići - Hujić Mehmedalija i Fejzić Nihad.

Također, predstavnici lokalne vlasti, udruženja boraca, udruženja logoraša, članovi porodica i brojni građani su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju u ulici Hadželi odali počast civilima i borcima iz ulice 12. hercegovačke brigade.

Počast je odata Adilu Kovačeviću, Uzeiru Kovačeviću, Avdi Kovačeviću, Miralemu Kovačeviću, Almiru Kovačeviću, Peri Mediću, Atifu Isiću, Ismetu Hodžiću i Remzi Čosić.

Na području općine Hadžići se kontinuirano otkrivaju nove masovne grobnice ubijenih Bošnjaka. Za te zločine još niko nije odgovarao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: