BiH
0

Obilježena 21. godišnjica stradanja boraca Prve podrinjske brigade

FENA
Udruženje 101. motorizovana brigada Sarajevo pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo danas je obilježilo 21. godišnjicu od stradanja 12 boraca Prve podrinjske brigade na Poljinama u Sarajevu.

Učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća, porodice šehida, članovi Udruženja i delegacija Općine Novi Grad Sarajevo evocirali su uspomene na 12 boraca koji su živote izgubili 31. jula 1992. godine.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja Hamdija Lagumdžić je kazao da su ovi borci pali u namjeri da dođu do Vogošće i da se spoje sa slobodnom teritorijom.

U mjestu Bare podignuto im je spomen-obilježje na kojem stoje uklesana imena boraca koji su, dodaje Lagumdžić, hrabro nosili ljiljan na grudima.

Odavanju počasti danas se pridružio i komandir tadašnje izviđačko-diverzantske čete Muhamed Džananović, koji je istakao da je tužan, ali i jako ponosan na svoje ratne drugove koji su bili najhrabriji sinovi BiH.

On ističe da je u ovoj bitki za Poljine jedan od tri borca bio naoružan i to "krajnje siromašno, pištoljem, bombom ili nožem".

Među 12 hrabrih boraca, dodaje Džananović, ima i onih koji su pali bez oružja, koji su išli za svojim drugom da mogu preuzeti njegovo oružje ako padne.

Smatra da ni danas nakon 21. godinu aktualna vlast nema osjećaja za preživjele borce i porodice palih boraca te im ne pruža dovoljnu zaštitu i prava koja ih sljeduju.

Podsjeća da su pripadnici Prve podrinjske brigade bili dobrovoljci, uglavnom porijeklom s područja jugoistočne BiH.

U bitki za Poljine život su izgubili Enver Ademi (1973), Senad Bajrić (1966), Kemal Čilak (1972), Mehmed Hadrović (1956), Vahid Kahriman (1961), Muris Komarica (1957), Asim Prazina (1962), Enver Šukalo (1960), Zajko Šalaka (1955), Izet Sipović (1961), Edhem Zametica (1944) i Husein Fejzić (1971).