{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježena godišnjica pogibije Safeta Hadžića i njegovih saboraca

19.4.2013. u 09:12
0
5
Obilježena godišnjica pogibije Safeta Hadžića i njegovih saboraca
0
Obilježena godišnjica pogibije Safeta Hadžića i njegovih saboraca
Pod pokroviteljstvom Općine Novi Grad Sarajevo, a u organizaciji Udruženja boraca "Patriotske lige" Novi Grad, jučer je obilježena 21. godišnjica od pogibije brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Safeta Hadžića, heroja oslobodilačkog rata, dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" i njegovih saboraca.
Tim povodom delegacija Općine Novi Grad, sa načelnikom Semirom Efendićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Edinom Gabela, položila je cvijeće na spomen-obilježje ispred zgrade Općine. Učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast legendarnom komandantu, čije će ime ostati zapisano u historiji naše odbrambeno-oslobodilačke borbe.

Cvijeće su položili i članovi porodice rahmetli Hadžića i njegovih saboraca, te brojne delegacije Kantona Sarajevo, Grada, federalnog i državnog nivoa, predstavnici boračkih udruženja, političkih partija, učenici osnovnih škola "Džemaludin Čaušević" i "Meša Selimović", te brojni građani.

"Prisjećamo se dana kada je poginuo rahmetli Safet Hadžić sa grupom saboraca u akciji 'Pretis'.To je bilo puno opasnije i pesimističnije vrijeme od ovog danas, ali ljudi poput Safeta Hadžića nisu se bojali. Organizovali su se, krenuli, i ovdje u Novom Gradu formirali 'Patriotsku ligu' iz koje su kasnije formirane jedinice, iz kojih je nastala i Armija RBiH. Uspjeli su zaustaviti jedno veliko zlo koje se nadvilo nad našom zemljom. Nažalost, te snage nismo pobijedili do kraja, koje, istina u drugim oblicima, i dan danas, na razne načine nasrću na BiH“, kazao je tom prilkom načelnik Semir Efendić.

On je dodao da moramo imati više optimizma, graditi bolje međuljudske odnose i na ispravan način voditi poslove koji su nam povjereni.

"Pred nama su izazovi koji zahtijevaju odricanje i borbu za bolji Novi Grad i bolju Bosnu i Hercegovinu. Upravo tako ćemo, vlastitim zalaganjem, najbolje opravdati žrtve svih naših šehida i poginulih boraca. Imamo najbolje uzore, ljude koji su svojim životima pokazali da žrtva za ovu državu nije uzalud pala. Stoga, budimo i mi u stanju da žrtvujemo neke svoje sujete, i da uložimo napore i energiju, kako bismo uspjeli uraditi nešto dobro i korisno za ovu državu. Mi u Općini Novi Grad nastojat ćemo, u tom smislu, slijediti pozitivne primjere rahmetli Safeta Hadžića i njegovih saboraca. Oni su bili primjer svima kako se bori za svoju državu. Zato je sada na nama da vlastitim angažmanom pokažemo kako se vodi ova država i kako se prema njoj treba odnositi. Uzore, ali i znanja i snage za to, sigurno imamo. Općina Novi Grad je svoje najveće priznanje koje dodjeljuje kao lokalna zajednica posvetila rahmetli Safetu Hadžiću. Ta plaketa će i ove godine biti dodijeljena u sklopu manifestacije obilježavanja Dana Općine Novi Grad", naglasio je Efendić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: