Skup na Bjelašnici
129

Obilježena 25. godišnjica bitke na Proskoku: Otpor Mladićevim jedinicama i odbrana Sarajeva

Klix.ba
Foto: Ministarstvo za boračka pitanja
Foto: Ministarstvo za boračka pitanja
Na Proskoku je danas obilježena 25. godišnjica od bitke vođene od 10. do 31. jula 1993. godine.

Kotu Proskok, iznad sela Dejčići (Bjelašnica), u ofanzivi agresorskih jedinica koje je predvodio ratni zločinac Ratko Mladić, branili su pripadnici 182. viteške (fočanske) lahke brigade i Prve bošnjačke brigade.

Cilj ove agresorske operacije, koja je u ofanzivu krenula sa 12.500 vojnika, bio je stavljanje glavnog grada Bosne i Hercegovine u potpuno okruženje, saopćeno je iz Ministarstva za boračka pitanja KS.

Obilježavanju godišnjice bitke za Proskok prisustvovali su preživjeli pripadnici 182 viteške i prve Bošnjačke brigade, porodice šehida i poginulih boraca i Ministarstva unutrašnjih poslova, te ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

U svom obraćanju okupljenima ministar Fišo je istakao značaj ovog ratišta, naglasivši da se historija mora prenositi na mlađe generacije.

"Nikada ne smijemo zaboraviti hrabrost pripadnika ovih jedinica koje su branile ovo šire područje.Neće biti zaboravljeni. Njihova hrabrost i njihova žrtva su obaveza za trajno sjećanje na heroje i gazije Podrinja, Igmana i Bjelašnice“, kazao je ministar Fišo.

"Hvala svima koji su danas došli na Proskok, ali odavde šaljem poruku i onima koji su trebali biti ovdje a sada su u svojim foteljama, na nekoj su roštiljadi ili u bašti kafića. Borci su vam to omogućili i borce morate poštovati. Hvala Općini Trnovo i udruženjima koje nastoje da ovaj prostor bude uređen i Ministarstvo će nastaviti pružati podršku na tom putu“, kazao je Fišo.

Dodao je da se bitka na Proskoku može uporediti sa Zelengorom i Sutjeskom i da takvo herojstvo i odlučnost pokazuje kakva je bila Armija Republike Bosne i Hercegovine.

"Naša Armija je bila časna baš kao i naša borba i to ćemo još glasnije isticati. Zato borci trebaju biti uključeni u sve sfere našeg društva, jer oni najbolje znaju kako se čuva i kako se brani država BiH“, poručio je ministar Fišo.

Pored ministra Fiše, skupu su se obratili i predsjednici Udruženja Prva bošnjačka brigada Osman Dedić, predsjednik Udruženja 182. Viteška lahka brigada Osman Đuderija, te učesnici bitke na Proskoku.

Bitka na Proskoku na Bjelašnici, u blizini sela Dejčići, počela je 10. jula, a završena je 31. jula 1993. godine.

U odbrani BiH i Sarajeva tih dana je poginulo blizu 100 pripadnika Armije RBiH, a njih 500 je lakše i teže ranjeno. Nakon povlačenja, Proskok su zauzeli pripadnici agresorskih snaga. Pod kontrolu Armije RBiH vraćen je u decembru 1994. godine.