{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježena 20. godišnjica masakra kod Tunela spasa

7.5.2015. u 13:41
18
5
Obilježena 20. godišnjica masakra kod Tunela spasa
18
Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjesto masakra pred ulazom u Tunel spasa, povodom sjećanja na 10 sugrađana koji su ubijeni na ovaj dan prije 20 godina.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Usljed rasprskavajućeg dejstva nekoliko granata ispaljenih sa agresorskog položaja iz Lukavice, tada je teže i lakše ranjeno još 11 naših sugrađana.

Delegaciju Kantona je predvodio ministar pravde i uprave Enver Smajkan koji je se ovom prilikom obratio prisutnima istakavši činjenicu da je tokom brutalne agresije i četvorogodišnje opsade Sarajeva ubijen čak 11.541 građanin Sarajeva.

“Svjedoci smo masovnih stradanja naših sugrađana, koji su svakodnevno ubijani iz snajpera, ali i iz tenkovskog i artiljerijskog oružja sa položaja koje su držale agresorske snage oko Sarajeva”, naglasio je ministar Smajkan i dodao da je to istina koja se mora prenositi mlađim naraštajima.

Inače, Tunel spasa svake godine posjeti oko 5.000 djece koji tom prilikom prisustvuju času historije o dešavanjima u Sarajevu tokom protekle agresije, kao i o ulozi Tunela spasa u tom periodu.

“Nažalost, djeca nemaju mogućnost da o tome nešto nauče iz udžbenika. Zbog toga je Fond memorijala KS u saradnji sa resornim kantonalnim ministarstvima organizovao posjete učenika ovom mjestu kako se te historijske činjenice ne bi zaboravile”, kazao je direktor Fonda Nurudin Džiho.

U ovom masakru živote su izgubili: Aziz Fejzić, Zdravko Klačar, Bećir Kovačević, Fahrudin Kurtović, Mensur Smajić, Semir Smajić, Salih Smaka, Rasema Subašić, Vahid Šalaka i Staka Šarenac. Na mjesto njihovog stradanja cvijeće su položili i članovi njihovih porodica, te učenici devetog razreda OŠ "Safvet beg Bašagić".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: