BiH
16

Obilježena 20. godišnjica 105. brigade na Grdonju

Klix.ba
Okupljanjem velikog broja ratnih suboraca, članova šehidskih i porodica poginulih boraca, općinskih, kantonalnih i federalnih zvanica, učenika nekoliko osnovnih škola i drugih građana održana je u nedjelju, 17. februara 2013. godine kod spomen-obilježja ''Mala kula'' na Grdonju centralna manifestacija obilježavanja 20. godišnjice 105. motorizovane brigade Armije RBiH koja je osnovana 18. februara ratne 1993. godine.

Nakon intoniranja državne himne, predstavnici Kantona, Općine Centar i boračkih udruženja su položili cvijeće i odali dužnu počast za 312 poginulih pripadnika 105. brigade čija su imena uklesana na spomen-obilježju ''Mala kula''.

U ime Općine Centar, cvijeće su položili načelnik Dževad Bećirević i vijećnik Dževad Topić Topa. U ime općinskih boračkih udruženja to su učinili Enver Krluč, predsjednik JOB ''Unija veterana'', Izet Berkovac, ratni komandant 105., Zvonko Ivišić, vijećnik OV Centar i Salko Pandžić, a u ime federalnog, kantonalnog i općinskog Saveza RVI Ale Hošić, Hamdija Zuko i Nedžad Škrijelj.

Načelnik Bećirević je zahvalio svima koji su došli da dostojanstveno obilježe ovaj važan datum.

"Mi se u Općini Centar trudimo da obilježavanje ovog dana iz godine u godinu bude na što većem nivou. Također želimo ovaj prostor učiniti što ljepšim za boravak naših boraca. Nažalost, svjedoci smo teške ekonomske situacije kojom su nažalost pogođeni i naši borci. Stoga u Općini Centar pokušavamo osigurati finansijska sredstva za pomoć svim građanima, posebno borcima 105. i drugih brigada koje su branile Sarajevo i općinu Centar",kazao je Bećirević i dodao:

"Obećavam da ćemo i ubuduće obilježavati Dan 105. brigade kako bi istrgli iz zaborava ono što nam se desilo prije 20 godina. Draga djeca, koja su danas sa nama, u tom vremenu nisu bila ni rođena, a evo znaju šta je i kolika je uloga ove brigade. Hvala roditeljima što prenose istinu svojoj djeci, jer u protivnom prijeti nam opasnost da se sve to zaboravi."

Enver Krluč je podsjetio na ratni put 105. brigade koja je od mahalskih samoorganizovanih grupa izrasla u respektabilnu vojnu jedinicu, čiji su borci osim na sarajevskom ratištu učestvovali i u borbama za oslobođenje teritorija širom BiH.

"Kroz brigadu je prošlo 7.000 boraca, od kojih je 2.000 ranjeno, osam boraca je odlikovano najvišim ratnim priznanjem ''Zlatni ljiljan''. U historiji 105. brigade zlatnim slovima su upisana imena 312 šehida i poginulih boraca. Pripadnike 105. brigade je uvijek krasila srčanost i vjera u pobjedu. Bila je čast biti borac 105. brigade. Danas je ''Mala kula'' mjesto gdje će se družiti saborci kako se ne bi zaboravilo ono što nam se desilo u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Ove ideje ne bi bile realizirane bez Općine Centar sa načelnikom Dževadom Bećirevićem na čelu i firme BOOC, koji su u ovim teškim vremenima obezbijedili značajan dio sredstava za ovu fazu izgradnje spomen-parka",kazao je Krluč.