BiH
22

Sarajevo: Odata počast poginulima iz 105. motorizirane brigade

FENA
Mezarje na Kovačima
Mezarje na Kovačima
U okviru obilježavanja 20. godišnjice od formiranja slavne 105. motorizirane brigade Armije RBiH, delegacija boračkih udruženja, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, vijećnika i predstavnika Općine Centar, obišli su danas šehidsko mezarje na Kovačima, te nekoliko grobalja na kojima su sahranjeni pripadnici ove brigade.

Nakon što su članovi delegacije na šehidskom mezarju Kovači položili cvijeće ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima, obišli su mezar prvog predsjednika i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića.

"Danas smo se okupili da obilježimo 20. godišnjicu 105. brigade. Ovdje je sahranjen prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović, veliki čovjek, koji je jednom izjavio da niko nikada nije vladao BiH, samo mu se to činilo. Da nije bilo ovih hrabrih ljudi koji leže ovdje ne bi imali priliku da slavimo našu godišnjicu", istakao je načelnik Općine Centar Dževad Bećirević.

Također, zahvalio se svim porodicama koje su dale svoje sinove, te 105. motoriziranoj kao i ostalim brigadama koje su branili BiH srcem.

Delegacija je obišla i groblje ''Stadion Koševo'', katoličko groblje ''Sveti Josip'', gradsko groblje ''Lav'', spomen- obilježja ''Oaza mira'', te spomen- obilježja ''Mala kula'' na Grdonju.