Sjećanje na krajiške heroje
0

Obilježena 19. godišnjica bitke Munja 93 u Bužimu

FENA
Bužim
Bužim
Povodom obilježavanja 19. godišnjice bitke Munja 93 Općinska organizacija porodica poginulih boraca i šehida u Bužimu danas je upriličila prijem za porodice šehida i poginulih boraca za vrijeme te bitke.

Nakon toga, svi zajedno obišli su Turbe generala Izeta Nanića i poginulih boraca-šehida 505. Viteške brdske brigade 5. korpusa ARBiH.

Polaganju cvijeća i učenju fatihe prisustvovali su i predstavnici kantonalnog i općinskog nivoa vlasti, te mnogobrojni građani.

U ime Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) prisutnima se obratio predsjedavajući Husein Rošić, koji je između ostalog kazao, da će kao protagonista i svjedok svega što se dešavalo u okruženom „logoru“ Krajine, uvijek odavati počast poginulim saborcima.

"Nikad neću dozvoliti bilo kome da baca bilo kakvu mrlju na časnu herojsku epopeju 5. Korpusa ARBiH, a samim tim i 505. Viteške brdske brigade", istakao je Rošić. U ime Organizacionog odbora, ali i kao predsjednik Općinskog vijeća Bužim govorio je Agan Bunić.

Ovo obilježavanje iz godine u godinu daje svoj doprinos da se ova i slične bitke, koje su bile od presudnog značaja u odbrani tadašnjeg Bihaćkog okruga, nikad ne zaborave, kazao je između ostalog Bunić.

Nakon toga, održan je i historijski sat na Kedića glavici, gdje se odvijala „Munja 93“, jedan od značajnih bitaka u proteklom ratu.