Sarajevo
0

Obilježena 18. godišnjica bitke za Poljine

FENA
Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred spomen-obilježja Bare-Šip, porodice šehida i poginulih boraca, učesnici bitke, ratni komandanti i demobilizirani borci obilježili su u subotu 18. godišnjicu bitke za Poljine.

Riječ je o bitki čiji je cilj bio pokušaj deblokade Sarajeva u pravcu Vogošće i Ilijaša, a u kojoj je poginuo veliki broj boraca Armije RBiH.

Prema podacima koje je iznio ratni komandant Odreda Koševsko Brdo Sead Alić, u ovoj akciji je poginulo 97, a ranjenih 150 boraca.

Alić ocjenjuje da je ova akcija bila "nelogična i potpuni promašaj", jer je umjesto deblokade Sarajeva zabilježen veliki broj stradalih saboraca.

"U ovoj bitki smo bili gubitnici, a najviše zahvaljujući onima koji danas imaju činove, generali, brigadiri, pukovnici", rekao je Alić, dodajući da mnogi neposredni učesnici borbe nisu među živima da bi govorili pravu istinu.

Ističe da oni koji su naredili akciju sada ne smiju da se pojave pred porodice šehida, "jer su naređivali, a nisu bili ispred svojih boraca nego u podrumima i salonima".

S druge strane, penzionisani starješina Armije RBiH Salim Bajramović, uime 11. pješadijske brigade "Zmaj od Bosne" koja je također učestvovala u borbi, tvrdi da nikada nije izvršena kompletna analiza akcije, tako da tačan broj poginulih boraca ni danas nije poznat.

"Ovo je bila prva akcija koju su uglavnom planirali vojni stručnjaci, a oni su pokazali kakvi su bili stručnjaci. Zato nikada i nije izvršena kompletna analiza akcije jer da je izvršena ne vjerujem da bi oni mogli preuzeti komande. Očito niko nije izvršio svoj zadatak, samo smo mi izginuli", ustvrdio je Bajramović.