{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas se obilježava 18. godišnjica Bitke za Žuč

F
8.6.2010. u 12:33
0
31
Danas se obilježava 18. godišnjica Bitke za Žuč
0
Danas se obilježava 18. godišnjica Bitke za Žuč
U povodu obilježavanja 18. godišnjice Bitke za Žuč danas će na platou Žuči biti upriličena centralna manifestacija u znak sjećanja na tadašnje podvige branitelja Sarajeva i Bosne i Hercegovine.
Kako je Feni potvrdio predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije Esad Radeljaš, planirani su polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i palim borcima kod spomen-obilježja Hair česme, održavanje historijskog sata i obraćanja visokih zvanica - predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i federalnog premijera Mustafe Mujezinovića, te općinskih dužnosnika.

U bici 8. juna 1992. godine branitelji Sarajeva su nadčovječanskim naporima osloboditi vrh Orlić te širi potez (lokalitet) koji gravitira toponimima Volujak i Krstac, kao i naseljima Smiljevići i Zabrđe, istovremeno, zaplijenivši značajne količine naoružanja i municije, vojne opreme i sanitetskog materijala.

Sudionik spomenute bitke i tadašnji komandant Velešićkog odreda Ibrahim Dervišević Feni je kazao da su u Bici za Žuč po prvi puta sudjelovale združene snage u sklopu tadašnje Teritorijalne odbrane i to pet odreda - Velešićki, Pofalićki, Buća Potok, Boljakov Potok i Sokolje u sadejstvu s Vogošćanskim odredima.

Po njegovim riječima, radi se o bici kojom su potvrđeni rezultati "Pofalićke bitke" od 16. maja te osigurana i učvršćena komunikacija s braniteljima s područja Vogošće, odnosno naseljima Ugorsko, Bušće i Kobilja Glava.

U strateškom i taktičkom pogledu osvajanjem Orlića stvorene su pretpostavke za kasnije zauzimanje Kote 850., Visa i Golog brda, odakle su neprijateljske snage svakodnevno i neselektivno djejstvovale oružjima najvećih kalibara po tada opkoljenom Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: