BiH
0

Obilježena 16. godišnjica pogibije Safeta Zajke

FENA
Na Mijatovića kosi danas je obilježena 16. godišnjica pogibije rahmetli Safeta Zajke, narodnog heroja, dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", koji je bio komadant 2. viteške motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH.

Na mjesto pogibije danas su položili cvijeće i odale počast član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, delegacija Općine Novi Grad i Grada Sarajeva, Koordinacija boračkih udruženja Kantona Sarajevo i Općine Novi Grad, delegacija 1. viteške brigade, predstavnici Udruženja 1. slavne, predstavnici SDA i SDP Novi Grad te predstavnici Udruženja generala BiH.

"Safet Zajko pao je za našu domovinu. Zbog toga smo dužni čuvati onu Bosni u Hercegovinu za koju su se on i njegovi saborci borili. Nepodijeljenu BiH koja će biti domovina svakog bh. građanina. Njegov život je izgubljen kako bismo mi imali perspektivnu BiH koja će zauzeti svoje mjesto u svijetu", kazao je Haris Silajdžić, član državnog predsjedništva.

Safet Zajko je poginuo na Mijatovića kosi 17. juna 1993 .godine, pet dana nakon što je ona oslobođena, u akciji izviđanja. Glavni cilj izviđanja bilo je napredovanje prema rijeci Bosni koja se od mjesta Zajkine pogibije nalazi nekoliko stotina metara i priprema za konačni napad na Vogošću, čime je Sarajevo trebalo biti deblokirano.

Kobni metak pogodio ga je dok je preko dvogleda osmatrao neprijateljske jedinice koje su se nalazile u rasulu.

Safet Zajko je bio četvrti sin Salke i Zajke Dudo koji je poginuo u borbi za BiH. Trojica braće su mu poginula u jednom danu, 28. jula 1992. godine. U njihovom rodnom selu Gaočići kod Rudog ubijeni su Halil i Sulejman, a na Stjenicama kod Rogatice strijeljali su Munira.

Hidajeta Zajko, supruga komandanta Zajke došla je s kćerkama Džanom i Almom.

Muaz Suljagić, saborac Safeta Zajke i komandant 3. bataljona 2. viteške motorizovane brigade, govorio je o njegovom liku i djelima.

"Bio je uzor Bosancima i Hercegovcima. Istrajavao je u bezizlaznim situacijama i svojim prisustvom ulijevao je snagu i volju svojim suborcima. Uvijek nas je hrabrio rečenicom - idemo dalje!", kazao je on i naglasio da se ne smije dozvoliti da se historija ukrivo piše jer narod bez historije je narod bez identiteta.

Skupu je prisustvovala u Zajkina majka Salka i njegova sestra Samka Hamdo, koja je kritizirala stanje u kojem je spomenik i prilaz do njega te nemar vlasti prema ovakvim herojima.

"Moja majka koja ima preko 70 godina, nakon četiri mrtva sina, ne može prići mjestu gdje joj je sin poginuo", kazala je Hamdo.