Kamp NATO-a u Butmiru
0

Obilježen završetak misije kanadskih vojnika u BiH

FENA
U kampu NATO snaga u Butmiru danas je upriličena svečana ceremonija kojom je obilježen završetak misije pripadnika Oružanih snaga Kanade u BiH.

Ceremoniju je vodio potpukovnik Pierre St-Laurent, koji je u izjavi za medije istakao da je od 1991. čak 40.000 kanadskih vojnika služilo u Bosni i Hercegovini.

"Posljednja misija od pet vojnika je u BiH od septembra 2009. Nažalost, od 1991. izgubili smo 23 svoja vojnika koji su služili u vašoj zemlji", kazao je St-Laurent.

Nakon pozdravnog govora, ceremoniji, koja se sastojala iz sjećanja na poginule vojnike, spuštanja kanadske zastave te druženja s odlazećim vojnicima, pridružili su se i ambasador Kanade u BiH Pierre Guimond, zamjenik komandanta Komande ekspedicijskih snaga generalmajor Peter Devlin te komandant NATO štaba Sarajevo komandant John Bullard.

Devlin je, uz intoniranje kanadske himne, otkrio spomen-ploču poginulim kanadskim vojnicima. Na ploči je, na tri jezika (engleskom, francuskom i bosanskom), napisano "U čast svim Kanađanima koji su služili u BiH".

Pored ploče, posađena su dva javora kojim su i data simbolična imena Hermes i Iris. Imena su izabrana iz grčke mitologije i pripadaju glasnicima Boga. Iris znači duga koja, po grčkoj mitologiji, simbolizira nadu.

"Činilo nam se prikladnim da iza sebe ostavimo nadu jer je ona jako važna u životu svih ljudi", pojasnio je St-Laurent.

Nakon iščitavanja imena svih poginulih Kanađana uslijedila je minuta šutnje te polaganje vijenca na otkrivenu spomen-ploču ispod koje je ukopana lista s imenima poginulih.

Ambasador Kanade u BiH Pierre Guimond je u izjavi za medije istakao da se kanadski vojnici iz BiH povlače iz više razloga.

"Kanada kao i većina zemalja ima limitiran broj pripadnika oružanih snaga i ograničen budžet za ovu namjenu. Ocijenili smo da u BiH stvari idu u dobrom pravcu i da su naši vojnici u ovom trenutku potrebniji na drugim mjestima, poput Afganistana", kazao je Guimond.

Kanada je među prvim poslala svoje snage u BiH. Kroz civilno-vojnu suradnju, pripadnici kanadskih Oružanih snaga završili su stotine projekata na obnovi vitalne infrastrukture u BiH te obnavljali škole, ceste i mostove.