Nakon šest godina
0

Kanada najavila povlačenje vojne misije u BiH

FENA
Kanada će povući i posljednjih šest oficira koji su u okviru operacije "Bronza" radili u sastavu NATO-a u BiH, a povodom toga će u ponedjeljak, 29. marta, u glavnom štabu u Sarajevu Kanađani prirediti prigodnu svečanost, najavljeno je u Ottawi, prenosi Beta.

Operacija "Bronza" počela je decembra 2004. godine i posljednja je u nizu kanadskih misija u Bosni i Hercegovini. Njen osnovni cilj je pomaganje u reformi odbrane, reintegraciji ratnih veterana u civilno društvo i priključenju BiH programu "Partnerstvo za mir".

Kanadske oružane snage aktivne su na Balkanu od septembra 1991. godine. Brojne trupe raspoređene su u BiH od februara 1992. u sastavu UNPROFOR-a čiji je komandant glavnog štaba, a potom komandant Sektora Sarajevo tokom 1992. godine bio general Lewis MacKenzie. Uslijedile su mirovne operacije IFOR-a i SFOR-a u kojima su Kanađani takođe imali brojno učešće.

Od 1992. više od 40.000 Kanađana služilo je u Bosni i Hercegovini, a 23 pripadnika kanadskih mirovnih snaga je poginulo u BiH.