Sarajevski studenti izašli na ulice
0

Obilježen Dan stradanja boraca protiv neonacizma

Piše: D. S.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Na današnji dan prije tri godine u Moskvi su ubijeni istaknuti borci protiv neonacizma, advokat Stanislav Markelov i novinarka Anastasia Baburova. Povodom toga je u Sarajevu održan skup podrške njihovim kolegama i ostalim ljudima koji se bore protiv ovog zla širom svijeta.

Slične akcije su održane u Moskvi, Kievu, Harkovu, Sevastopolju i još 13 gradova u Rusiji, ali i u Berlinu, Briselu, Poznanju i mnogim drugim gradovima širom svijeta.

Organizatori skupa kažu da se samo ujedinjeni možemo izboriti protiv neonacizma i fašizma, zla koje je u posljednjih 70 godina odnijelo više od 50 miliona života, a danas opet jača. "Mi obični ljudi raznih struka, studenti profesori, novinari, advokati, sociolozi... želimo da zajedno kažemo ne fašizmu", poruka je koja je poslana sa današnjih skupova.

U posljednje tri godine neonacisti su u svijetu počinili više od 4.000 ubistava. Neonacističke organizacije su registrovane u najmanje 87 država, dok u najmanje 60 država imaju svoje predstavnike u parlamentima.

U Sarajevu su akciju organizovali studenti Evropskog regionalnog master studija iz demokratije i ljudskih prava.