|

Obilježen Dan stradanja boraca protiv neonacizma

Obilježen Dan stradanja boraca protiv neonacizma
0
S
Piše: D. S.
19.1.2012. u 22:30
37
komentara
0

dijeljenja
1/6 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
2/6 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
3/6 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
4/6 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
5/6 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
6/6 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
Na današnji dan prije tri godine u Moskvi su ubijeni istaknuti borci protiv neonacizma, advokat Stanislav Markelov i novinarka Anastasia Baburova. Povodom toga je u Sarajevu održan skup podrške njihovim kolegama i ostalim ljudima koji se bore protiv ovog zla širom svijeta.
Slične akcije su održane u Moskvi, Kievu, Harkovu, Sevastopolju i još 13 gradova u Rusiji, ali i u Berlinu, Briselu, Poznanju i mnogim drugim gradovima širom svijeta.

Organizatori skupa kažu da se samo ujedinjeni možemo izboriti protiv neonacizma i fašizma, zla koje je u posljednjih 70 godina odnijelo više od 50 miliona života, a danas opet jača. "Mi obični ljudi raznih struka, studenti profesori, novinari, advokati, sociolozi... želimo da zajedno kažemo ne fašizmu", poruka je koja je poslana sa današnjih skupova.

U posljednje tri godine neonacisti su u svijetu počinili više od 4.000 ubistava. Neonacističke organizacije su registrovane u najmanje 87 država, dok u najmanje 60 država imaju svoje predstavnike u parlamentima.

U Sarajevu su akciju organizovali studenti Evropskog regionalnog master studija iz demokratije i ljudskih prava.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...