Svečana sjednica
108

Obilježen Dan Općine Stari Grad: Najviše priznanje "Zlatni sebilj" za reisa ef. Kavazovića

B. H.
Foto: Općina Stari Grad
Foto: Općina Stari Grad
Povodom drugog maja dana Općine Stari Grad danas je u Bošnjačkom institutu održana svečana sjednica gdje su dodijeljena godišnja priznanja. Najviše priznanje "Zlati sebilj" dobio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Najviše priznanje Općine Stari Grad "Zlatni sebilj", općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić uručio je reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu efendiji Kavazoviću. Priznanje je reisu Kavazoviću pripalo za naročit doprinos u razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima.

Hadžibajrić je kazao da je Općina Stari Grad pokretač projekata i dobrih primjera u Kantonu Sarajevo, a među njima je svakako i isticanje pojedinaca i kolektiva zaslužnih za afirmaciju Općine, ali i države Bosne i Hercegovine.

"U ovim teškim vremenima moramo pokazivati više privrženosti i odgovornosti ne samo prema Starom Gradu, već i Kantonu Sarajevo, ali i Državi Bosni i Hercegovini. Ne smijemo prodavati ono što smo skupo krvlju platili u periodu agresije na našu zemlju i dovesti se u istu poziciju kao u periodu od 1992. do 1995. godine. Da su se ostvarili ciljevi agresora, mi zasigurno ne bismo bili danas ovdje", poručio je načelnik Hadžibajrić.

Reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović se zahvalio za uručeno priznanje kazavši da je velika čast biti izabran među stotinama građana Staroga Grada.

“Stari Grad je utisnuo svoj pečat u vremenu i prostoru. Pitamo se šta bi Bosna bila bez Sarajeva, a Sarajevo bez Starog Grada, Baščaršije, Sebilja, džamija, sinagoga, crkava i katedrala. Sarajevo je nastalo ovdje u Starom Gradu kao dobro djelo, kao vakuf u čemu jeste njegova kobna vrijednost i nepotrošena blagodat. Izdržljivost ovog grada u nesreći sa kojom se suočio vagana je na mnogim svjetskim vagama, političkim, idološkim i vjerskim. To vaganje još uvijek traje. Priznanje "Zlatni sebilj" doživljavam kao obavezu u budućnosti, da se lično i još više založim za napredak Starog Grada, Sarajeva i cijele zajednice u cjelini", istakao je u svom govoru Kavazović.

Pored priznanja Zlatni sebilj, na današnjoj svečanoj sjendici uručena su i ostala najviša priznanja za pojedince i kolektive.

Općinska povelja sa zlatnim štitom pripala je penzionisanom generalu i Zlatnom ljiljanu ARBiH Ismetu Hadžiću Muteveliji, kao i Udruženju „Maloljetni borci“ Općine Stari Grad Sarajevo.

Za izuzetan doprinos u oblasti sporta Povelja sa grbom Općine Stari Grad dodijeljena je legendarnom fudbaleru i treneru FK Sarajevo Mehmedu Janjošu Čali, a isto priznanje dobio je i karatista iz Starog Grada Hamza Turulja, jedan od najboljih mladih sportista u BiH.

Priznanje "Policajac godine" dobio je Aldin Bešlija. Priznanja su im uručili predsjedavajući Škaljić I njegov zamjenik Damir Saračević.

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Zlatan Ljuhar i općinske vijećnice Merima Arnautović i Emina Kiseljaković uručile su posebne zahvalnice za doprinos u promovisanju i razvoju Općine Stari Grad pojedincima i kolektivima. Priznanja su dobili Mahir Selmanović (voditelj Centra za promociju i unapređenje zdravlja Općine Stari Grad), Karate klub "Satori", Edin Čomaga (bivši pripadnik ARBiH), Mustafa Agić (maloljetni borac), Tarik Fočo (policijski službenik PU Stari Grad), GSS FBiH i GSS – Stanica Sarajevo, Ekrem Herenda (bivši pripadnik ARBiH), GSS FBiH, Milka Grebenar i Ramiz Nukić (posthumno).

Sjednici su prisustvovali predstavnici drugih institucija, boračkih i građanskih udruženja, posebni gosti su bile delegacije pobratimskih općina i gradova iz regiona i Republike Turske: Opština Karpoš Skopje, Grad Makarska, Grad Kragujevac, Općina Selçuklu Konya, Općina Karşıyaka Izmir, Općina Ulcinj, Općina Osmangazi Bursa i Opština Ohrid.