BiH
3

Obilježavanje Dana nezavisnosti: Dolazi vrijeme bolje i sretnije BiH

Anadolija/FENA
(Foto: FENA)
U okviru obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović položili su danas cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra.

U izjavi za medije nakon polaganja cvijeća, Komšić je kazao kako se BiH sada nalazi na prekretnici. On je dodao da se u relativno kratkom istorijskom periodu od 22 godine u BiH desilo puno stvari poput nezavisnosti, rata, dejtonske BiH, tranzicije, te etničkih kontroverzi koje postoje, a koje dejtonski ustav nije riješio.

"BiH ulazi u fazu koja će, nadam se, u izvjesnom roku završiti time da BiH postane uređena, normalna i demokratska država. Mislim da će i protesti građana doprinijeti tome da 2015., kada se navrši 20 godina od završetka rata, počnemo se kretati putem koji je bolji od ovog sad. Moramo mijenjati Ustav, protesti su pokazali šta narod očekuje od vlasti. Računajući na sve ono što je narod rekao kroz ove proteste, mislim da dolazi vrijeme neke bolje i sretnije BiH i odgovornije vlasti", poručio je Komšić.

Miro Lazović, bivši član ratnog Predsjedništva BiH, cijeni da je 22 godine od proglašenja nezavisnosti, kada se ovaj praznik ne obilježava u cijeloj BiH već ignoriše u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina u stanju koje ne zadovoljava suštinu pitanja postavljenog na referendumu njenim stanovnicima prije 22 godine.

Uzrok današnjem nezadovoljavajućem stanju je u dejtonskom ustavu, uvjeren je Lazović, jer je Dejtonski sporazum, naglašava, dao nadu onima koji su željeli integraciju bh. društva, ali i drugima, koji žele razgradnju.

Stoga će politička borba za integraciju biti nastavljena a rješenje je u izmjeni Ustava, ističe Lazović, na čemu po njegovom mišljenju treba da se angažira i međunarodna zajednica.

Povodom protesta, aktuelnih od početka prošlog mjeseca, Lazović kaže da ih podržava jer su pokazatelj opravdanog nezadovoljstva građana ekonomskim i socijalnim stanjem, kao i da su protestnici u podsvijesti nezadovoljni i organizacijom države, odnosno znaju da se njihovo loše ekonomsko i socijalno stanje krije i u lošim ustavnim rješenjima.

"Zbog toga bi proteste možda trebali usmjeriti i pred OHR (Ured visokog predstavnika u BiH)", smatra Lazović.

Na Šehidskom spomen-mezarju Kovači u Sarajevu danas je održan historijski čas i odata počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH koji su tu sahranjeni, kao i prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

"Na svijetu ima velikih naroda koje historija neće pamtiti, naš narod je mali, ali će ga historija pamtiti... Jer iako je mali po brojnosti, naš narod je veliki po odlukama i po veličini historijskog tereta koji je morao iznijeti. I kako vrijeme bude prolazilo ta njegova veličina će se sve jasnije vidjeti", poručio je Bakir Izetbegović u obraćanju na Kovačima u kojem je podsjetio na okolnosti koje su dovele do referenduma 1992., ali i na događaje koji su uslijedili nakon čina proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Predstavnici federalne vlasti, vlasti Kantona Sarajevo, opštinskih vlasti u Kantonu, te udruženja preživjelih žrtava rata takođe su položili cvijeće i odali počast na spomen-obilježjima Vječna vatra, Kovači, Vraca i Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.