BiH
236

Izetbegović: Političari s pravom dobili žuti karton od naroda

FENA
Zlatko Lagumdžija i Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija i Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Danas podvlačimo crtu. Moramo prepoznati stanje u kojem se nalazimo i odrediti put. Ne damo BiH! Nema cijepanja Bosne i Hercegovine, nema federalizacija, novih entiteta i podjela - izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na ceremoniji polaganja cvijeća na Šehidsko mezarje Kovači, u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

Danas je na tom mjestu odata počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH, kao i prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Osvrnuvši se na mjesto s kojeg govori, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao kako je "ovo mjesto veliko po ljudima koji tu leže, po hiljadu mladića koji su dali živote za slobodu svog naroda, i po Aliji Izetbegoviću, koji je 17 godina proveo po zatvorima i u ratu...".

"Ovo je dan kad treba da podvučemo crtu, šta smo uraditi, a šta smo propustili u protekle 22 godine. Sigurno je urađeno mnogo. Odbranjeno pravo na zemlju, slobodu, identitet", kazao je Izetbegović.

"Ima nepravde, nepotizma, zloupotreba, i nijedna stranka i političar nije bez krivice za ovo stanje. Ali krivica nije jednaka", dodao je i naglasio kako su ovih dana "političari dobili žuti karton od naroda, i to s pravom".

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, članovi državne, federalne, kantonalne i općinskih vlasti, boračkih organizacija i drugih građanskih udruženja, u Sarajevu su danas položili cvijeće i kod spomen-obilježja Vječna vatra te spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.