BiH
6

Obilježavanje Dana državnosti BiH u zgradi Evropskog parlamenta

Klix.ba
Ambasada Bosne i Hercegovine u Briselu će danas, 05. decembra u zgradi Evropskog Parlamenta, a u saradnji sa Predstavništvom Kantona Sarajevo u Briselu, upriličiti obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine uz prigodan kulturno-umjetnički program i svečani prijem.

Program ovog posebnog događaja će početi uvodnim riječima: članice Evropskog parlamenta Tanje Fajon, Eduarda Kukana, člana EP i Šefa Delegacije EP za Jugoistočnu Evropu, Doris Pack, članice EP i Dine Elezovića, Šefa Predstavništva Kantona Sarajevo u Briselu.

Prigodni kulturno-umjetnički program će početi prezentacijom “Overnight Generation” - portretom djece Sarajeva i sjećanjem na mlade građane koji su morali odrasti preko noći dok su drugi spavali, koju će predstaviti osobno njen autor Italo Morales. Nakon projekcije filma, BH kandidata za Oskara, „Djeca“, režiserke Aide Begić, slijedi svečani prijem čiji će domaćin biti Dr. Bisera Turković, Ambasador BiH u Kraljevini Belgiji.

Veliki broj zvanica (preko 120) je potvrdio svoje prisustvo, i to predstavnici diplomatskog kora, evropskih institucija, evropskih regija, belgijskih privrednih i kulturnih asocijacija i nevladinih organizacija, predstavnici BH Dijaspore u Luksenburgu.

Proslava Dana Državnosti Bosne i Hercegovine u Briselu će biti ne samo kurtoazno prisjećanje na taj datum, historijski značajan za Državu BiH, već i odlična prilika za dalji prosperitet i jačanje ugleda BiH u evropskoj prijestolnici, u svjetlu pozitivnih kretanja Bosne i Hercegovine na putu euroatlanskih integracija.