{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razmatrat će se uloga bh. vlasti i organizacija u eurointegracijama

18.9.2012. u 09:54
8
1
Razmatrat će se uloga bh. vlasti i organizacija u eurointegracijama
8
Razmatrat će se uloga bh. vlasti  i organizacija u eurointegracijama
Foto: Arhiv
Paneuropska unija Bosne i Hercegovine održat će godišnju međunarodnu konferenciju od 28. do 30. 9. 2012. u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u Sarajevu.
Konferencija na temu "Bosna i Hercegovina u EU – EU u Bosni i Hercegovini" okupit će kao i uvijek veliki broj predstavnika bh. vlasti, evropskih institucija, diplomatskog zbora i međunarodnih organizacija u našoj zemlji, kao i paneuropejaca iz cijele Evrope.

Na konferenciji će između ostalih uvodničari biti: visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, šef političkog odjela pri Delegaciji EU-a u BiH Stefan Simosas, predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire, predsjednik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić, šefica delegacije Vijeća Evrope u BiH Marry Ann Hennessey, predsjednik Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za evropske integracije Halid Genjac, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović, direktorica Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić, počasni predsjednik Paneuropske unije BiH Franjo Topić i mnogi drugi.

„Ovogodišnja konferencija posebno će biti značajna u ovim turbulentnim vremenima kako za našu zemlju tako i za cijelu Evropu. Fokusirat će se na nekoliko tema: uloga bh. vlasti u euro-integracijama, uloga međunarodne zajednice u tim procesima, kao i uloga međunarodnih organizacija u BiH i nevladinih organizacija na evropskom putu Bosne i Hercegovine. Želimo otvoreno razgovarati i raspravljati o svim segmentima koji utiču na stanje u našoj zemlji i nadam se da ćemo donijeti dobre zaključke. Danas se u BiH, zbog političke situacije, malo govori o euro-integracijama, a to bi nam svima trebao biti glavni cilj“, izjavio je predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Dražen Gagulić.

Rezultat ove konferencije bit će usvajanje deklaracije o Bosni i Hercegovini koja će biti poslana kako vlastima u BiH tako i predstavnicima Evropske unije, saopćeno je Paneuropske unije BiH.

Suorganizator konferencije je Hrvatsko kulturno društvo Napredak.

"Paneuropska unija organizacija je koja snažno zastupa ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, ali i integraciju svih evropskih zemalja, posebno onih iz jugoistočne Evrope. Ovogodišnja konferencija je šesta po redu, a dosadašnje su održane osim u Sarajevu i u Banjoj Luci te Međugorju.

Uloga Paneuropske unije, koja svoje organizacije ima u 20 evropskih zemalja, a posebno dugogodišnjeg predsjednika pokojnog nadvojvode Otta von Habsburga u povezivanju svih evropskih zemalja u veliku porodicu je nemjerljiva", saopćeno je je iz ove organizacije.

Ove godine ova najstarija sveevropska organizacija slavi 90. rođendan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: