{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Bosna i Hercegovina ima prijatelje u Evropskoj uniji

6.12.2012. u 08:59
188
21
Bosna i Hercegovina ima prijatelje u Evropskoj uniji
188
Ambasada Bosne i Hercegovine u Belgiji, Regionalno predstavništvo Kantona Sarajevo u Briselu i članovi Evropskog parlamenta, Tanja Fajon, Doris Pack i Eduard Kukan, su u srijedu pod motom "Mladi Bosne i Hercegovine" u zgradi Evropskog parlamenta u Briselu organizovali prijem povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, a u sklopu kojeg je organizovana i projekcija filma "Djeca" rediteljice Aide Begić.

Tanja Fajon je tom prilikom kazala da je kultura pomogla BiH da preživi rat te da je dužnost ove generacije političara da omoguće mladima u BiH da krenu u budućnost. Doris Pack je podsjetila stotinjak zvanica da su mnogi vjerovali kako Sarajevo i BiH neće preživjeti rat, ali su potcijenili snagu i volju ljudi.

Danas, iako suočena sa teškom političkom i ekonomskom situacijom i razočaranim mladim ljudima, Pack je sigurna da je BiH regionalni centar kulture, a film Aide Begić je jedan od primjera evropskog kulturnog blaga.

Eduard Kukan je kazao da je ovo važan dan u historiji BiH, a prijem i projekcija filma u zgradi Evropskog parlamenta su dokaz podrške ove institutcije i EU našoj zemlji.

"BiH ima prijatelje u Briselu, ali je obaveza i odgovornost na političarima BiH da mlade i zemlju povedu u njenu budućnost", kazao je Kukan.


Dino Elezović, šef Predstavništva Kantona Sarajevo u Briselu, kazao je da je želja organizatora bila da kroz obilježavanje Dana državnosti BiH pošalju poruku o mladim u našoj zemlji. Ambasadorica Bisera Turković podsjetila je prisutne da je jedna od rijetkih stvari koje ujedinjuju sve ljude u našoj zemlji naša zajednička Evropska perspektiva te da treba učiniti sve da se zemlja pokrene naprijed.

Projekciji filma "Djeca" rediteljice Aide Begić prisustvovalo je stotinjak zvanica, među kojima i član Evropskog parlamenta Jelko Kacin, predsjednica ustavnog suda BiH Meddžida Kreso, ambasador BiH pri NATO-u Branimir Jukić, uposleni u institiucijama EU i drugi prijatelji naše zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: