Festival prijateljstva i saradnje
0

FOTO / Poznata lica bh. glumišta na Danima Sarajeva u Zagrebu

Anadolija
Mustafa Nadarević, Lili Sekoranja i Senad Bašić (Foto: Anadolija)
Mustafa Nadarević, Lili Sekoranja i Senad Bašić (Foto: Anadolija)
U Zagrebu se danas završava Festival bosanskohercegovačke umjetnosti pod nazivom "Ja BIH ... pet dana Sarajeva u Zagrebu" u organizaciji Udruge za promicanje kulture i umjetnosti "Ja BiH", koja je od 7. do 11. decembra predstavila dio recentne filmske, književne, muzičke i pozorišne umjetnosti BiH.

Niz programa održavao se u kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti i zagrebačkoj galeriji "Velvet".

Na samom otvorenju bili su prisutni mnogi zvaničnici iz hrvatskog kulturnog i političkog života.

To je prvi put da Udruga, osnovana 2010. u Zagrebu, organizira program u glavnom gradu Hrvatske. Dosad su održana tri programa u Sarajevu, gdje je predstavljen izbor najboljih hrvatskih filmova, postavljena izložba i održani su koncerti zagrebačkih muzičkih grupa.

Moamer Kasumović, Mona Muratović, Zana Marjanović i EmirKapetanović
Moamer Kasumović, Mona Muratović, Zana Marjanović i EmirKapetanović
Po riječima organizatora, ovaj projekt bi trebao pomoći u uspostavljanju razmjene kulturne saradnje između dvaju gradova i zemalja "kao primjer evropske saradnje i prijateljskih odnosa".

Ismet Efendić, predsjednik udruge "Ja BiH", za agenciju Anadolija rekao je da su zadovoljni rezultatima svojeg pionirskog projekta.

"Osnivači su sve ljudi koji su porijeklom iz BiH, a žive u Hrvatskoj i dobro poznaju obje sredine. Pored mene, tu je art direktor Ivica Propadalo i PR menadžerica i koordinatorica Naida Šehović. Naša prva i jedina poruka je da prijateljstvo među ljudima, ma koje sredine, može inicirati jedan krupan projekt. Kada u današnje doba dva čovjeka o vremenu ne misle isto, možete misliti koliko je divno kada se svi slože u jedno", kazao je Efendić.

Proteklih dana promovirana je knjiga "Sevdalinka alhemija duše" Esada Bajtala, a izvedena je i kasnovečernja predstava "Jedinac" Magacin Kabarea, u kojoj glumi Zana Marjanović.

Prikazani su filmovi "Body Complete" Lukasa Sturma, "Nebo iznad krajolika" Nenada Đurića, "Posljednji krug" Pjera Majhrovskog, "Miris dunja" Mirze Idrizovića, "Kasabe" Mirze Idrizovića i "Moj brat Aleksa" Aleksandra Jevđevića.

Manifestaciju danas zatvara dokumentarac "Od skloništa do Sarajevskog ratnog teatra" Nihada Kreševljakovića i Sanele Kapetanović, napravljen u povodu 20. godišnjice prve pozorišne produkcije u opkoljenom gradu, predstave "Sklonište" pokojnog redatelja Dubravka Bibanovića.

Na festivalu su gostovali reditelji Lukas Sturm i Emir Kapetanović, glumci Asli Bayram, Senad Bašić, Adnan Hasković, Miraj Grbić, Adi Hrustemović, Zana Marjanović. U muzičkom dijelu programa nastupile su grupe "Mavi kan" i "Teška industrija".