Kandidati za gradonačelnika B. Luke
16

Obećali poligrafska ispitivanja, te snimanje tendera i zapošljavanja

Piše: D. T.
U banjalučkom Domu omladine danas je, u okviru projekta „Jačanje uloge mladih u izborima“, održan drugi forum odgovornosti na kojem su učestvovala četiri kandidata za gradonačelnika Banje Luke.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na današnjem forumu odgovornosti, koji je organizovao Omladinski savjet Banje Luke, svoje stavove sučelili su Milutin Pejić iz Socijaldemokratske partije RS, kandidat Srpske demokratske stranke Nenad Stevandić, te Aco Prelić iz Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca i lider Demokratske partije Dragan Čavić.

Iako je bio pozvan, na debati se nije pojavio kandidat za gradonačelnika Banje Luke iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata Slobodan Gavranović, pa su brojni građani koji su posjetili današnji forum ostali bez odgovora na svoja pitanja.

Tokom dvosatne debate kandidati za gradonačelnika drugog po veličini grada u BiH odgovarali su na brojna pitanja prisutnih, koja su se odnosila na njihove programe.

Tako je kandidat SDP-a RS Milutin Pejić obećao kako će, ukoliko postane gradonačelnik Banje Luke od zaposlenih u gradskoj Upravi tražiti da potpišu dokument kojim potvrđuju da su spremni na poligrafsko ispitivanje.

“Tražiću od onih koji obavljaju bitne poslove u Administrativnoj službi da potpišu dokument u kojem pristaju da budu testirani na detektoru laži”, poručio je Pejić.

Kandidat SDS-a Nenad Stevandić naveo je kako je on najbolje rješenje za Banju Luku, te da da će ukoliko postane gradonačelnik raditi na tome da djeca i unuci svojih protivkandidata žive i rade u gradu na Vrbasu.

“Iza mene stoji ozbiljan program i mislim da je krajnje vrijeme da se u Banjoj Luci dogode velike promjene”, poručio je Stevandić.

Aco Prelić, iz SSSSB-a je na forumu istakao kako se za gradionačelnika najvećeg grada u RS kandidovao kako bi promovisao svoju partiju.

“Kandidat sam za gradonačelnika, jer većina medija ne daje prostor malim partijama i ovo je jedini način da naše ciljeve predstavimo javnosti”, objasnio je Prelević.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kandidat DP-a za prvog čovjeka Banje Luke Dragan Čavić sugrađanima je poručio kako želi korjenite promjene, a kao prioritet je naveo razbijanje gradskih mafijaških struktura.

“Želim da Banja Luka bude potpuno drugačija. Da se trava i šišanje zelenila u Banjoj Luci ne plaćaju kao šišanje najskuplje frizure. Također, tražiću da se sve tenderske procedure i zapošljavanja u gradskim institucijama snimaju u audio i video tehnici”, poručio je Dragan Čavić.

Sva četiri kandidata za gradonačelnika Banje Luke danas su iznijeli brojne kritike na račun dosadašnje gradske vlasti, tvrdeći da ona more da ode.