BiH
0

O smjeni Duške Jurišić i UO RTVFBiH

SRNA
Upravni odbor Radio-televizije Federacije BiH (RTV FBiH) razmatraće odluku o smjeni Duške Jurišić s mjesta odgovorne urednice Informativnog programa Federalne televizije, potvrdio je član ovog UO Radenko Udovičić.

"Prije četvrtka ne mogu reći mnogo o razlozima ove smjene. Tek smo saznali da su ovo dugotrajni problemi i nemaju nikave veze s kampanjom koju je u posljednje vrijeme protiv Jurišićeve pokrenuo 'Dnevni avaz'. Koliko imam informacija, riječ je o problemima koji su se dugo nagomilavali", rekao je Udovičić za sutrašnje "Nezavisne novine".

Jurišićeva je rekla da je prihvatila odluku o smjeni i da će nastaviti da radi emisiju "Pošteno", čija je urednica.

"Ja sam novinar Federalne televizije i nastavljam da radim svoj posao. Poštujem sistem, hijerarhiju i institucije. Prihvatila sam ovu odluku i nastaviću dalje da obavljem svoj posao. Uskoro će se, u skladu sa nadležnostima, o svemu izjašnjavati i Upravni odbor RTV FBiH, a ja sam dio sistema i nastaviću da radim", navela je Jurišićeva.

Jurišićeva je razriješena dužnosti odgovornog urednika Informativnog programa Federalne televizije, odlukom generalnog direktora RTV FBiH Džemala Šabića.

FTV je objavio da će neometano odvijanje procesa proizvodnje i emitovanja informativnog programa do imenovanja novog odgovornog urednika obezbijediti aktuelni urednik Deska Informativnog programa Željko Tica i urednik u ovom programu Sanjin Bećiragić.

Mediji su spekulisali da je Jurišićeva smijenjena zbog sukoba sa Bakirom Hadžiomerovićem, koji uređuje politički magazin "60 minuta".