BiH
18

O čemu su razgovarale delegacije SDA i HDZ-a BiH: Imenovanja u JP Autoceste FBiH jedna od tema

Piše: N. N.
Dragan Čović i Bakir Izetbegović
Dragan Čović i Bakir Izetbegović
Na današnjem sastanku delegacija SDA i HDZ-a BiH razgovaralo se, pore pitanja Mostara, i o drugim pitanjima o kojima SDA i HDZ BiH imaju različite stavove.

Klix.ba saznaje da je jedna.od tema sastanka bila i imenovanje u JP Autoceste FBiH.

Naime, Vlada FBiH je dala prethodnu saglasnost za imenovanja novog v.d. direktora na period do šest mjeseci, ali ovu odluku još uvijek nije proveo Nadzorni odbor JP Autoceste FBiH.

Imenovanje kadra SBB-a Đenana Salčina nisu zaustavile razmirice između SBB-a i SDA već neslaganje SDA i HDZ-a BiH.

Naime, SDA je tražila da sadašnji v. d. generalnog direktora Jasmin Bučo bude vraćen na poziciju izvršnog direktora za planiranje i građenje. Tome se usprotivio HDZ BiH jer bi to značilo smjenu jednog o kadrova HDZ-a BiH.

Šestomjesečni mandat Buči i izvršnim direktorima ističe 4. maja, što znači da Vlada FBiH na sutrašnjoj sjednici ili na sjednici naredne sedmice mora donijeti odluku.

Također, SDA i HDZ BiH imaju sasvim suprotna mišljenja i o izmjenama Zakona o igrama na sreću. SDA traži da se oporezuju sve uplate čemu se HDZ BiH protivi.

S druge strane, SDA se protivi izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda koji, prema tvrdnjama HDZ-a BiH u znatno bolji položaj stavlja Kanton Sarajevo.

Zato potezanje pitanja izmjene ova dva zakona treba posmarati i kao političku igru dvije strane.