BiH
0

O budućnosti Evropskog suda za ljudska prava na konferenciji u V. Britaniji

Klix.ba
Ministri, visoki zvaničnici i predstavnici 47 zemalja članica Vijeća Evrope će se sastati u Brightonu, Velika Britanija, gdje će od 18. do 20. aprila razgovarati o mogućim reformama Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Ministar pravde i kancelar Velike Britanije Hon Kenneth Clarke će formalno otvoriti Konferenciju u Kongresnom centru Brighton, u četvrtak, 19. aprila, u 9:00 h.

Nakon svečanog otvorenja će uslijediti pozdravni govori, između ostalih, generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjørna Jaglanda, predsjednika Parlamentarne skupštine VE Jean-Claude Mignona i predsjednika Evropskog suda za ljudska prava Nicolasa Bratza.

Učesnici konferencije će nastojati da postignu dogovor o setu mjera, koje će biti poznate kao Brightonska deklaracija, koje za cilj imaju osiguranje učinkovitog služenja i djelovanja Suda u korist 800 miliona građana i građanki Evrope.

Na konferenciji će se također raspravljati o mogućnostima efikasnije implementacije Evropske konvencije o ljudskim pravima na nivou država, što je zapravo i ključna tema reformskog procesa koji je u toku.

Konferencija se održava u okviru šestomjesečnog predsjedavanja Velike Britanije Komitetom ministara Vijeća Evrope. Brightonska konferencija je nastavak sličnih zasjedanja koja su održana u Interlakenu 2010. i Izmiru 2011. godine.

Ukoliko bude odobrena, Brightonska deklaracija će biti upućena Komitetu ministara VE na odobravanje, kada predsjedavanje Komitetom pređe sa Velike Britanije na Albaniju, 23. 5. 2012. godine.