{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


O budućnosti Evropskog suda za ljudska prava na konferenciji u V. Britaniji

18.4.2012. u 16:10
0
0
O budućnosti Evropskog suda za ljudska prava na konferenciji u V. Britaniji
0
O budućnosti Evropskog suda za ljudska prava na konferenciji u V. Britaniji
Ministri, visoki zvaničnici i predstavnici 47 zemalja članica Vijeća Evrope će se sastati u Brightonu, Velika Britanija, gdje će od 18. do 20. aprila razgovarati o mogućim reformama Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.
Ministar pravde i kancelar Velike Britanije Hon Kenneth Clarke će formalno otvoriti Konferenciju u Kongresnom centru Brighton, u četvrtak, 19. aprila, u 9:00 h.

Nakon svečanog otvorenja će uslijediti pozdravni govori, između ostalih, generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjørna Jaglanda, predsjednika Parlamentarne skupštine VE Jean-Claude Mignona i predsjednika Evropskog suda za ljudska prava Nicolasa Bratza.

Učesnici konferencije će nastojati da postignu dogovor o setu mjera, koje će biti poznate kao Brightonska deklaracija, koje za cilj imaju osiguranje učinkovitog služenja i djelovanja Suda u korist 800 miliona građana i građanki Evrope.

Na konferenciji će se također raspravljati o mogućnostima efikasnije implementacije Evropske konvencije o ljudskim pravima na nivou država, što je zapravo i ključna tema reformskog procesa koji je u toku.

Konferencija se održava u okviru šestomjesečnog predsjedavanja Velike Britanije Komitetom ministara Vijeća Evrope. Brightonska konferencija je nastavak sličnih zasjedanja koja su održana u Interlakenu 2010. i Izmiru 2011. godine.

Ukoliko bude odobrena, Brightonska deklaracija će biti upućena Komitetu ministara VE na odobravanje, kada predsjedavanje Komitetom pređe sa Velike Britanije na Albaniju, 23. 5. 2012. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: