{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Tesliću okončana konferencija presdsjednika sudova

S
18.5.2012. u 17:07
1
0
U Tesliću okončana konferencija presdsjednika sudova
1
U Tesliću okončana konferencija presdsjednika sudova
Teslić
Kao značajan faktor u strukturisanom dijalogu sa EU, Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH će nastaviti da se zalaže za postizanje najboljih rješenja kojima će biti obezbijeđen adekvatan položaj pravosuđa u BiH, zaključeno je na konferencije predsjednika sudova u BiH danas u Tesliću.
U saopštenju iz VSTS-a navodi se da su teme dvodnevne konferencije u Tesliću bile vezane za rad sudova u protekloj godini, godišnji izvještaj VSTS BiH za prošlu godinu, struktuisani dijalog o pravosuđu između EU i BiH, ujednačavanje sudske prakse, te rješavanje starih predmeta i poboljšanje efikasnosti rada sudova u BiH.

U zaključcima Osme konferencije predsjednika sudova navodi se da je neophodno intenzivirati rad s ciljem povećanja efikasnosti rada sudova u BiH.

"S ciljem ujednačavanja sudske prakse u BiH potrebno je da se u sudovima poštuju usvojena pravna stanovišta u predmetima sa istim ili sličnim činjeničnim i pravnim osnovom, te da se dosljedno primjenjuje postojeći pravni okvir za ujednačavanje sudske prakse", istakli su učesnici konferencije u Tesliću.

Predsjednici sudova u BiH su najavili i nastavak aktivnosti sa zakonodavnim vlastima radi nastojanja da se ujednači legislativa s ciljem obezbjeđivanja jednakosti građana pred zakonom.

"U saradnji sa izvršnom vlašću neophodno je unaprijediti kadrovske i materijalno tehničke uslove u sudovima, te se energično zalagati za osiguranje stručnog, kadrovskog, tehničkog i materijalnog statusa sudija u BiH", navodi se u zaključcima sa skupa u Tesliću.

Učesnici konferencije u Tesliću obavezali su sudove da, i uprkos konstatovanog napretka u rješavanju starih predmeta, inteziviraju aktivnosti na rješavanju predmeta iz najranijih godina.

Na konferenciji je naglašeno da je veliki zadatak VSTS BiH bio voditi pravosuđe u profesionalnom ambijentu, izbjeći polarizaciju profesionalne zajednice i ujedno postići konsenzus o bitnim pitanjima u vezi budućih reformskih aktivnosti.

Bez obzira na dugogodišnje probleme u društvu, VSTS BiH je uvjerenja da pravosuđe u BiH ima potencijal da napravi značajan i prepoznatljiv doprinos na putu BiH u procesu evropskih integracija.

Konferenciji su, osim članova VSTS BiH, prisustvovali i predsjednici sudova iz BiH, predstavnici strukovnih organizacija, ministarstava pravde, te gosti iz međunarodnih organizacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: