BiH
1

U Tesliću okončana konferencija presdsjednika sudova

SRNA
Teslić
Teslić
Kao značajan faktor u strukturisanom dijalogu sa EU, Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH će nastaviti da se zalaže za postizanje najboljih rješenja kojima će biti obezbijeđen adekvatan položaj pravosuđa u BiH, zaključeno je na konferencije predsjednika sudova u BiH danas u Tesliću.

U saopštenju iz VSTS-a navodi se da su teme dvodnevne konferencije u Tesliću bile vezane za rad sudova u protekloj godini, godišnji izvještaj VSTS BiH za prošlu godinu, struktuisani dijalog o pravosuđu između EU i BiH, ujednačavanje sudske prakse, te rješavanje starih predmeta i poboljšanje efikasnosti rada sudova u BiH.

U zaključcima Osme konferencije predsjednika sudova navodi se da je neophodno intenzivirati rad s ciljem povećanja efikasnosti rada sudova u BiH.

"S ciljem ujednačavanja sudske prakse u BiH potrebno je da se u sudovima poštuju usvojena pravna stanovišta u predmetima sa istim ili sličnim činjeničnim i pravnim osnovom, te da se dosljedno primjenjuje postojeći pravni okvir za ujednačavanje sudske prakse", istakli su učesnici konferencije u Tesliću.

Predsjednici sudova u BiH su najavili i nastavak aktivnosti sa zakonodavnim vlastima radi nastojanja da se ujednači legislativa s ciljem obezbjeđivanja jednakosti građana pred zakonom.

"U saradnji sa izvršnom vlašću neophodno je unaprijediti kadrovske i materijalno tehničke uslove u sudovima, te se energično zalagati za osiguranje stručnog, kadrovskog, tehničkog i materijalnog statusa sudija u BiH", navodi se u zaključcima sa skupa u Tesliću. 

Učesnici konferencije u Tesliću obavezali su sudove da, i uprkos konstatovanog napretka u rješavanju starih predmeta, inteziviraju aktivnosti na rješavanju predmeta iz najranijih godina.
Na konferenciji je naglašeno da je veliki zadatak VSTS BiH bio voditi pravosuđe u profesionalnom ambijentu, izbjeći polarizaciju profesionalne zajednice i ujedno postići konsenzus o bitnim pitanjima u vezi budućih reformskih aktivnosti. 

Bez obzira na dugogodišnje probleme u društvu, VSTS BiH je uvjerenja da pravosuđe u BiH ima potencijal da napravi značajan i prepoznatljiv doprinos na putu BiH u procesu evropskih integracija. 

Konferenciji su, osim članova VSTS BiH, prisustvovali i predsjednici sudova iz BiH, predstavnici strukovnih organizacija, ministarstava pravde, te gosti iz međunarodnih organizacija.