NSRzB: Za izlazak na izbore biračima 100 KM naknade

S
Sarajevo-x.com
14.12.2011. u 16:47
0
5
NSRzB: Za izlazak na izbore biračima 100 KM naknade
0
NSRzB: Za izlazak na izbore biračima 100 KM naknade
Predstavnici Narodne stranke Radom za boljitak danas su u mostarskom hotelu Bristol učestvovali na okruglom stolu pod nazivom ''Izborno zakonodavstvo BiH: katalizator (ne)uspješne demokratizacije!?'' koji organizira Centar civilnih inicijativa.
Svi sudionici debate po pitanju nužnih reformi Izbornog zakona u BiH su imali svoja viđenja i razmišljanja o cjelokupnoj situaciji, a među njima je i Narodna stranka Radom za boljitak koja je iznijela jasne prijedloge po pitanju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

''Narodna stranka Radom za boljitak danas je predstavila svoj prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, koje je potrebno provesti što prije. Tražimo da se u Izborni zakon uvrste stavke koje će građanima nalagati obavezno glasanje uz naknadu od 100 KM. S obzirom na to da je u ovoj zemlji demokratija još uvijek u povojima, a svaka represivna mjera prema našim građanima uistinu pogubna, mi smatramo da je stimulacija ipak najbolji način za povećanje demokratičnosti. Također mi smatramo da mandat izabranog nosioca tog mandata pripada političkoj stranci koja ga je predložila na kandidacijskoj listi i da izabrani zastupnik ima pravo svoj zastupnički mandat staviti u jednokratno mirovanje. Po pitanju općinskih izbornih komisija predlažemo da se one sastoje od 4 do 6 članova, ovisno o veličini općine koju će činiti tri predstavnika većinske političke stranke u općini i 2 do 3 predstavnika opozicionih stranaka te da se u Izborni zakon konačno ugradi mehanizam za deblokadu procesa završetka izbora, kako naši građani više ne bi bili taoci foteljaških interesa pojedinih političara'', pojasnila je Marija Antić, zastupnica Narodne stranke Radom za boljitak u Federalnom parlamentu, navode iz te stranke.

Svjesni cjelokupne situacije u kojoj se BiH nalazi više od godinu dana nakon izbora, gdje državna vlast još nije uspostavljena, a najveće posljedice doživljavaju naši građani, moramo reagirati nužnim izmjenama i apelirati da se one hitno uvrste u Izborni zakon BiH koji je trenutno apsolutno nezadovoljavajući.

''Također predlažemo da se u Zakonu o sukobu interesa u institucijama BiH u članovima 4., 6. i 8. izbrišu pojedine stavke koje dovode poslodavce u diskriminirajući položaj u političkom djelovanju te da u članku 5. (limit na visinu priloga) Zakona o finansiranju političkih stranaka umjesto riječi ''osam'' treba pisati ''pedeset'', a umjesto riječi ''petnaest'' treba pisati ''dvije stotine''. Po pitanju transparentnosti finansiranja stranaka smatramo da svi podaci o donacijama trebaju biti dostupni samo ovlaštenim tijelima i da je potrebno pojednostaviti načine izvještavanja tijela za nadzor i kontrolu finansijskog poslovanja stranaka, jer trenutno imamo čitav niz obrazaca, izvješća koja nepotrebno opterećuju izvještavanje. Prijedlozi su jasni i idu ponajprije u korist građana Bosne i Hercegovine i olakšavanja cjelokupnog izbornog procesa u BiH'', zaključila je Antić soapćeno je iz Narodne stranke Radom za boljitak.


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: