{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Živković: Otkloniti nedostatke da bi izbori bili fer i korektni

F
15.2.2012. u 15:36
0
0
Živković: Otkloniti nedostatke da bi izbori bili fer i korektni
0
Živković: Otkloniti nedostatke da bi izbori bili fer i korektni
Milorad Živković
Demokratska inicijativa za Evropu i Nacionalni demokratski institut organizirali su danas u Sarajevu konferenciju o temi "Izmjene Izbornog zakona BiH".
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković u uvodnom obraćanju je istakao da treba otkloniti nedostatke i nejasnoće u tekstu Izbornog zakona BiH da bi izbori bili fer i korektni.

Član Predstavničkog doma PSBiH i član Demokratske inicijative za Evropu Martin Raguž prezentirao je dokument "Prijedlozi mogućih izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH".

Kao najveći nedostaci trenutnog teksta zakona navedeni su nespojivost funkcija; rokovi za formiranje vlasti; osiguranje rodne jednakosti na kandidatskim listama; ponovni, odgođeni i prijevremeni izbori te uvođenje sistema elektronskog glasanja.

Član Centralne izborne komisije BiH Mile Kudić naglasio je da prioriteti u izmjenama Izbornog zakona BiH moraju biti izmjena Statuta Grada Mostara u skladu s presudom Ustavnoga suda BiH, odnosno izmjena Izbornoga zakona BiH u dijelu koji se odnosi na izbor vijećnika u mostarsko Gradsko vijeće i usklađivanje naziva osnovnih izbornih jedinica u RS-u.

"Ako se ove izmjene ne dese do kraja četvrtog mjeseca, ovogodišnji lokalni izbori neće biti u skladu s Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", ističe Kudić.

Demokratska inicijativa za Evropu je neformalna grupa koja razmjenjuje mišljenja i usaglašava stavove o bitnim i aktuelnim pitanjima na putu BiH k evroatlantskim integracijama, a osnovalo ju je osam bh. parlamentaraca nakon studijske posjete institucijama SAD-a u maju 2010.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: