Sumrak demokratije
113

NSRS usvojio Dodikov zakon o kriminalizaciji klevete: Veliki korak unazad za slobodu javne riječi

M. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je na današnjem glasanju izmjene Krivičnog zakona ovog entiteta kojim se kleveta ponovo smatra krivičnim djelom.

Za ovaj zakon je glasalo 47 poslanika od 63 prisutnih. Protiv je bilo 16 poslanika.

Kriminalizacija klevete je nešto što će najviše pogoditi medije i generalno slobodu govora. Brojne domaće, ali i strane organizacije iznijele su ranije kritike na račun prijedloga zakona kojeg zagovara aktuelna vlast u RS-u.

Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS-a, koji je usvojen danas, kleveta i uvreda postaju krivična djela za koja se predviđaju enormno visoke novčane kazne.

U konkretnom slučaju sporno je što je obrađivač - Ministarstvo pravde Republike Srpske, na zvaničnoj web stranici objavilo različit tekst Prednacrta i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS-a, te na taj način utjecalo na onemogućavanje upućivanja primjedbi i sugestija na krivična djela protiv časti i ugleda od strane zainteresovane javnosti.

Pored navedenog, Ministarstvo je znatno skratilo i rokove za dostavljanje primjedbi i sugestija, sa 15 dana kako je predviđeno Smjernicama za konsultacije u izradi propisa i drugih opštih akata RS, rok je skraćen na svega 7 dana, što je nedopustivo.

Od subjekata iz novinarske zajednice ovo je shvaćeno kao nešto što može, zajedno sa setom drugih propisa, negativno utjecati na slobodu govora medija u tom entitetu.

Inače, Bosna i Hercegovina je prva od zemalja regiona dekriminalizovala klevetu, a Narodna skupština RS je u julu 2001. godine usvojila Zakon o zaštiti od klevete, čime je klevetu izmjestila iz krivične u građansku oblast.