{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NSRS: Smanjiti plaće lokalnih funkcionera

F
25.4.2013. u 15:10
0
0
NSRS: Smanjiti plaće lokalnih funkcionera
0
NSRS: Smanjiti plaće lokalnih funkcionera
Plaće funkcionera lokalne samouprave bile su u fokusu današnje rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave.
Poslanik SDP-a BiH u Narodnoj skupštini RS-a Amir Zahirović rekao je da bi se u i općinama koje imaju više od 25 odbornika mogla ostaviti mogućnost da potpredsjednik skupštine bude volonter.

Ukazao je i da se primanja funkcionera povećaju i kroz rad u raznim komisijama, ali i kroz traženje “rupa” u zakonima.

U ime SNSD-a Nikola Baštinac je rekao da treba mijenjati član zakona koji regulira primanja lokalnih funkcionera i uskladiti ga s iznosom prosječne plaće.

Kazao je i da bi se na taj način smanjio debalans u odnosu na primanja u realnom sektoru koja su manja za oko 40 posto, ali i ukupno funkcionerskih u RS na svim nivoima.

"Moglo bi se odrediti da plaća poslanika i ministara bude tri i po prosječne plaće, predsjednika Narodne skupštie RS-a i Vlade četiri i po, a predsjednika RS pet prosječnih plaća u RS. Tako bi imali jedan kriterijum koji je jasan i ne bi bilo potrebe za drugim. Istim pravilom za sve funkcionere u RS izbjegle bi se stalne rasprave o tome kolika je čija plaća", rekao je Baštinac.

Predsjednica Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović mišljenja je da bi ljudi u lokalnim zajednicama trebali biti moralni pa sami, kako kaže, u zavisnosti od stanja u zajednici, odrediti plaće.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS-a Lejla Rešić rekla je da je ovim zakonom predviđeno da se plaća funkcionera jedinica lokalne samouprave utvrđuje na osnovu prosječne netoplaće isplaćene u prethodnoj godini zaposlenima u općinskoj, odnosno gradskoj upravi, ne uključujući plaće funkcionera, te broja stanovnika u toj jedinici lokalne samouprave.

Regulirano je da plaća lokalnih funkcionera ne može biti veća od tri i po prosječne netoplaće isplaćene u prethodnoj godini zaposlenima u općini ili gradskoj upravi, te da se može uvećati do 30 posto na osnovu definisanih kriterijuma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: