BiH
0

NSRS: Smanjiti plaće lokalnih funkcionera

FENA
Plaće funkcionera lokalne samouprave bile su u fokusu današnje rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave.

Poslanik SDP-a BiH u Narodnoj skupštini RS-a Amir Zahirović rekao je da bi se u i općinama koje imaju više od 25 odbornika mogla ostaviti mogućnost da potpredsjednik skupštine bude volonter.

Ukazao je i da se primanja funkcionera povećaju i kroz rad u raznim komisijama, ali i kroz traženje “rupa” u zakonima.

U ime SNSD-a Nikola Baštinac je rekao da treba mijenjati član zakona koji regulira primanja lokalnih funkcionera i uskladiti ga s iznosom prosječne plaće.

Kazao je i da bi se na taj način smanjio debalans u odnosu na primanja u realnom sektoru koja su manja za oko 40 posto, ali i ukupno funkcionerskih u RS na svim nivoima.

"Moglo bi se odrediti da plaća poslanika i ministara bude tri i po prosječne plaće, predsjednika Narodne skupštie RS-a i Vlade četiri i po, a predsjednika RS pet prosječnih plaća u RS. Tako bi imali jedan kriterijum koji je jasan i ne bi bilo potrebe za drugim. Istim pravilom za sve funkcionere u RS izbjegle bi se stalne rasprave o tome kolika je čija plaća", rekao je Baštinac.

Predsjednica Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović mišljenja je da bi ljudi u lokalnim zajednicama trebali biti moralni pa sami, kako kaže, u zavisnosti od stanja u zajednici, odrediti plaće.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS-a Lejla Rešić rekla je da je ovim zakonom predviđeno da se plaća funkcionera jedinica lokalne samouprave utvrđuje na osnovu prosječne netoplaće isplaćene u prethodnoj godini zaposlenima u općinskoj, odnosno gradskoj upravi, ne uključujući plaće funkcionera, te broja stanovnika u toj jedinici lokalne samouprave.

Regulirano je da plaća lokalnih funkcionera ne može biti veća od tri i po prosječne netoplaće isplaćene u prethodnoj godini zaposlenima u općini ili gradskoj upravi, te da se može uvećati do 30 posto na osnovu definisanih kriterijuma.