|

NSRS: Opozicija traži Džombićevu ostavku, vlast upozorava na rok MMF-a

NSRS: Opozicija traži Džombićevu ostavku, vlast upozorava na rok MMF-a
0
F
FENA
3.12.2012. u 17:44
0
komentara
0

dijeljenja
NSRS: Opozicija traži Džombićevu ostavku, vlast upozorava na rok MMF-a
Poslanici Partije demokratskog progresa (PDP) zatražili su danas ostavku premijera RS-a Aleksandra Džombića, kao i da parlament "obori“ predložene mjere ekonomske politike i budžeta za 2013.godinu, jer, smatraju, nisu dobri za radnike u tom entitetu
Brojne kritike na rad aktulene vlade iznio je poslanik te stranke Branislav Borenović.

"RS u sljedećoj godini mora da vrati 450 miliona kredita i je li to fiskalna politika i odgovornost", upitao je on.

I SDS je protiv smanjenja plata budžetskim korisnicima, a njihov poslanik Boris Jerinić pita se kako će pripadnici MUPRS-a, "koji nemaju ni uniforme", ići u borbu protiv kriminala i korupcije u RS-u.

"Prosvjetni radnici u RS primaju najniže plaće u regionu", kazao je Jerinić izraživši protivljenje te stranke najavljenom "kresanju" plata budžetskim korisnicima za 10 posto.

S druge strane, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić uime SNSD-a brani mjere Vlade RS-a navedene u ekonomskoj politici te tvrdi da će RS biti odgovorna ukoliko neusvajanjem svog budžeta za narednu godinu ugrozi kredit BiH kod MMF-a.

On kaže da je Vlada RS-a, osim ušteda na plaćama budžetskih korisnika od oko 50 miliona KM, na drugim stavkama napravila uštede koje su veće od 100 miliona KM.

U Vladi vjeruju da su napravili "dobre mjere štednje“.

"Nudimo građanima štednju, i to po svim stavkama, odgovorno ponašanje, kao što smo se i dosad ponašali, i disciplinu, te pomoć privredi, onoliko koliko je moguće", rekla je i ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a Željka Cvijanović odgovarajući na optužbe poslanika opozicije šta to sada ova vlada nudi građanima.

Inače, Radojičić je najavio da će parlament i večeras raditi duže, jer još uvijek nije završena rasprava o ekonomskoj politici, a tek onda prestoji razmatranje predloženog budžeta RS-a za 2013.godinu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.