BiH
0

Opozicija pozvala predsjednika RS-a da smijeni Vladu

Anadolija
"Vlada Republike Srpske svojim radom i predloženom ekonomskom politikom za narednu godinu pokazala je odsustvo odgovornosti prema građanima i zato bi bilo najbolje da predsjednik RS-a Milorad Dodik pokrene postupak za smjenu premijera", izjavio je poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

U nastavku sjednice Narodne skupštine RS-a, u kojoj već drugi dan traje rasprava o mjerama ekonomske politike za 2013. godinu, Borenović je pozvao Vladu da, kako je naveo, narodu položi račun gdje je i na šta u posljednjih šest godina potrošeno 3,1 milijardi KM od prodaje Telekoma RS i kreditnih zaduženja, i kako je moguće da je unatoč tome za četiri godine u RS-u 93 hiljade radnika ostalo bez posla.

Dodao je da bi za RS "najbolje bilo da se ne usvoji budžet i ekonomska politika za narednu godinu, a da se od MMF-a zatraži reprogram otplate prispjelih obaveza po ranijim kreditima".

IZ PDP-a su apelovali na aktuelnu skupštinsku većinu da prihvati njihov prijedlog o ograničenju nivoa godišnje zaduženosti RS-a na 18 posto izvornih prihoda budžeta, koji će u narednoj godini dosegnuti nivo od 33,8 posto.

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Slobodan Popović, rekavši da je "Vlada RS-a tek u mjerama ekonomske politike za narednu godinu priznala da već godinama živimo iznad mogućnosti", naglasio je kako je sada sasvim jasno da "vlast u RS-u ne zna kako da za 350 hiljada građana osigura normalan život“.

"Ovoj Vladi mogu vjerovati još samo naivni i zato bi Narodna skupština trebala pozvati predsjednika RS-a Milorada Dodika da ovu Vladu smijeni i da se oformi vlada eksperata koja bi osigurala ekonomski opstanak RS-a", naglasio je Popović.

I Borenović i Popović usprotivili su se odluci Vlade RS-a da radnicima, budžetskim korisnicima u narednoj godini smanji plate za 10 posto, ističući da Međunarodni monetarni fond (MMF) to nije zahtijevao kao uslov za novi kreditni aranžman.

U Narodnoj skupštini RS-a održava se posebna sjednica na kojoj bi se po hitnoj proceduri trebali usvojiti ekonomska politika i budžet RS-a za 2013. godinu, kako bi BiH mogla povući drugu tranšu kredita po novom stand by aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom.