BiH
5

NSRB: Slučaj Sejdić-Finci je politička sramota

FENA
Svojim priopćenjem Narodna stranka Radom za boljitak podsjeća javnost i građanstvo da je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio presudu u slučaju „Sejdić-Finci“, 22. prosinca 2009. godine, kojom se vlastima u BiH nalaže usklađivanje Ustava naše zemlje, kako bi se pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo pravo, ne samo da biraju, već i da budu birani.

"Umjesto da provedbom presude naša zemlja konačno ispravi nepravdu prema pripadnicima romske, jevrejske i drugih nacionalnih manjina, te onim građanima koji se ne izjašnjavaju jednim od tri, Ustavom definirana konstitutivna naroda, većina političkih subjekata zapravo su od ovog važnog zadatka napravili još jedan gotovo nepremostivi čvor koji još dodatno opterećuje odnose u BiH.

Slučaj „Sejdić-Finci“ postao je poligon međupartijskih trvenja, na međuetničkoj, međuentitetskoj osnovi, na kojem se pokušavaju ubrati politički poeni, uz neizbježno ispaljivanje potrošenih politikantskih floskula o ekskluzivnom zastupanju naroda, štićenju nacionalnih interesa i slično.

Mi u Narodnoj stranci Radom za boljitak svjesni smo etničkog tronošca koji Ustavom garantuje ravnopravnost, državotvornost sva tri konstitutivna naroda, naše tradicije suživota, dogovora i konsenzusa Srba, Bošnjaka i Hrvata oko važnih zajedničkih pitanja, ali se tokom svog desetogodišnjeg djelovanja i tako će biti i dalje, čvrsto zalažemo za uvažavanje potreba i prava svih ostalih građana naše zemlje.

Sama činjenica da je slučaj „Sejdić-Finci“ morao imati svoj epilog pred Europskim sudom za ljudska prava, predstavlja svojevrsnu povijesnu sramotu za BiH, njeno društvo i političke predstavnike naroda i građana. Narodna stranka Radom za boljitak protivi se daljnjoj politizaciji slučaja Sejdić-Finci, manipulaciji javnosti i građana. Pojedini politički akteri koriste slučaj „Sejdić-Finci“ u cilju ostvarivanja svojih nerealnih političkih projekata, uskostranačkih i drugih interesa koji se podvode pod vitalne nacionalne interese, kako bi BiH udaljili ne samo sa njenog puta ka EU, nego i sa progresivnih civilizacijskih tokova.

Stoga, Boljitak apeluje na sve političke predstavnike, nevladine organizacije, medijsku i akademsku javnost da dignu svoj glas i predlože najrealnija rješenja kojim ćemo skinuti ljagu sa naše države i društva.

Uvažavajući prava konstitutivnih naroda, ustavna, povijesna i tradicionalna, obvezni smo ta ista prava omogućiti i onima koji ne pripadaju niti jednom od tri konstitutivna naroda. Ispunjavanjem obveze iz presude „Sejdić-Finic“ ne samo da ispunjavamo Mapu puta kojeg su čelnici Europske unije postavili pred domaće političare, nego činimo plemenit čin koji će omogućiti da svaki naš građanin i građanka osjećaju ovu zemlju svojim pravim, istinskim domom, u kome nesmetano i bez diskriminacije mogu živjeti, raditi, osjećati se dijelom društva, a ne neželjenim nusproduktom ustavnih rješenja i definicija Izbornog zakona", stoji u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Narodne stranke Radom za boljitak.