Negativa(c) dana
0

NSBiH propustio priliku sasjeći fašističko divljanje

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Disciplinska komisija Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine propustila je stopostotnu priliku, zicer što bi rekli sportisti, da adekvatnom kaznom zbog fašističkih simbola na Pecari u startu sasiječe bilo kakav sličan pokušaj na bilo kojem stadionu u našoj zemlji.

Međutim, vođeni uskim klupskim, regionalnim i stranačkim interesima članovi Disciplinske komisije NSBiH u utorak su se, vjerovali ili ne, podijelili u dva tabora. Jedna grupa članova Komisije, svjesna opasnosti fašističkog divljanja na stadionima, htjela je Široki Brijeg pošteno opaliti po prstima, ali i džepu, i izreći kaznu od 15 do 20 hiljada maraka (pravila FIFA-e propisuju minimalnu novčanu kaznu od 43,5 hiljada KM, op.a).

Njima nasuprot stala je druga grupa članova. Oni su tobože jasno osudili postupak navijača Širokog Brijega, da bi potom jedan od njih, tačnije Vlado Rogić iz Mostara predložio kaznu od mizernih 1.500 KM. Ne treba ni spominjati da bi takva odluka bila samo vjetar u leđa fašistima na tribinama, ali i upravama klubova, koji evidentno tolerišu ovakvo ponašanje "svojih" navijača, da ne kažemo istomišljenika.

Jedino sramotnije od Rogićevog prijedloga je izvještaj Takmičarske komisije NSBiH u kojem stoji da na nije bilo nikakvih nepravilnosti i da službena lica nisu ništa uočila.

Disciplinska komisija danas nije kaznila Široki Brijeg

Prolongiranjem odluke za četvrtak propustili su mogućnost da strogo kazne vinovnike incidenta i tako spriječe slične ekscese na stadionima. Ne treba zaboraviti da se nova utakmice istih protivnika, koja je postala više od nogometnog okršaja, već na rasporedu u srijedu.

Građani ove zemlje sada se jedino mogu moliti "Allahu, Isusu i Krishni", a poneki i Torabiju, da se već danas ne ponovi sličan incident. O onome što se dogodilo prije nešto više od 13 mjeseci ne smijemo ni govoriti.