Samo prekršajni postupak
0

Pronađeni navijači sa fašističkom zastavom na Pecari

FENA/Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Policijski službenici PU Široki Brijeg su, nakon provedene prekršajne obrade, utvrdili kako su Z. K. (25) i S. S. (24) iz Širokog Brijega isticali nacističku zastavu tokom utakmice između NK "Široki Brijeg" i FK "Sarajevo" koja je odigrana na Pecari u Širokom Brijegu.

Kako su saopćili iz Uprave policije MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK), protiv spomenute dvojice će podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Općinskom sudu u Širokom Brijegu.

Isticanjem nacističke zastave počinjeni su prekršaji iz člana12 Zakona o javnom redu i miru ZHK-a i člana 4 Zakona o sprječavanju nereda na sportskim takmičenjima u ZHK-u, stoji u saopćenju iz Uprave policije MUP-a ZHK-a.

Policijski službenici nastavljaju s prekršajnom obradom radi identificiranja i ostalih osoba koje su unijele nacističku zastavu na stadionu na Pecari.

Podsjećamo da su tokom utakmice između Širokog Brijega i Sarajeva u nedjelju na tribini sa najvatrenijim navijačima domaćeg tima bile istaknuti fašistički simboli.

Osim dvije fašističke zastave, domaći navijači unijeli su i zastavu Vatikana, s namjerom da isprovociraju navijače Sarajeva.

Policijski službenici nisu uklonili sporne zastave sa tribine, dok su sa druge strane gostujućim navijačima skidali majice sa likom Vedrana Puljića. Navijač Sarajeva ubijen je 4. oktobra prošle godine uoči susreta ova dva tima.

Disciplinska komisija Nogometnog saveza BiH nije u utorak donijela odluku o visini kazne zbog nacističkih simbola na Pecari. Članovi Komisije nisu se mogli usaglasiti oko visine kazne. Pravilnikom NSBiH predviđena je kazna od 30.000 švicarskih franaka, utakmica bez prisustva publike i oduzimanje tri boda.