Disciplinska komisija NSBiH
0

Širokom Brijegu 20.000 KM kazne i utakmica bez publike

Sarajevo-x.com
Disciplinska komisija Nogometnog saveza BiH danas je, iz drugog pokušaja, kaznila Široki Brijeg zbog fašističkih zastava na Pecari tokom meča ovog kluba i FK Sarajevo. Široki Brijeg je kažnjen sa 20.000 KM kazne i jednom utakmicom na svom stadionu bez prisustva publike.

Prvi put je Disciplinska komisija NSBiH zasjedala u utorak, ali zbog različitih prijedloga o visini kazne odluka nije donesena. Pojedini članovi su tražili kaznu od 20.000 maraka dok je Vlado Rogić iz Mostara predlagao kaznu od mizernih 1.500 KM.

Pravilnikom NSBiH, koji je po ovom pitanju preuzet od FIFA-e, predviđena je minimalna kazna od 30.000 švicarskih franaka, oduzimanje bodova i jedna utakmica bez prisustva publike.

Zbog nesređenih odnosa u krovnoj kući nogometa u BiH Disciplinska komisija je propustila priliku drakonski kazniti Široki Brijeg i time konačno napraviti rez i spriječiti ponavljanje sličnih situacija.

Utakmica između Širokog Brijega i FK Sarajevo odigrana je u nedjelju. Na tribini sa najvatrenijim navijačima Širokog Brijega pojavili su se simboli nacističke Njemačke. Ostatak navijača baš kao i policajci ostali su slijepi na dešavanja pa su zastave na tribini stajale čitav susret.

Disciplinska komisija Nogometnog saveza BiH suspendvala je na šest mjeseci i delegata utakimce između Širokog Brijega i Sarajeva, Milana Vukaša, jer nije prijavio isticanje fašističkih simbola na tribinama.

Širokobriježani imaju pravo na žalbu Apelacionoj komisiji N/FS BiH.

Sinoć je odigrana revanš utakmica Kupa BiH između istih klubova. Domaći navijači ovaj su se put suzdržali od isticanja simbola koji vrijeđaju sve normalne građane BiH.

Policijski službenici PU Široki Brijeg danas su pronašli i proveli prekršajnu obradu nad Z. K. (25) i S. S. (24) iz Širokog Brijega, koji su isticali nacističku zastavu.

Protiv njih će biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Općinskom sudu u Širokom Brijegu.