|

Novoizabrani gradonačelnici i načelnici mogu početi s radom

Novoizabrani gradonačelnici i načelnici mogu početi s radom
151
A
Anadolija
13.11.2012. u 14:12
62
komentara
151

dijeljenja
1/18 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/18 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
3/18 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
4/18 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/18 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
6/18 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
7/18 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
8/18 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
9/18 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
10/18 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
11/18 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
12/18 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
13/18 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
14/18 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
15/18 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
16/18 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
17/18 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
18/18 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Centralna izborna komisija BiH danas je uručila uvjerenja o dodjeli mandata za 130 novizabranih načelnika i gradonačelnika u BiH, koji su dobili povjerenje najvećeg broja građana na izborima 7. oktobra.
Pet načelnika, koji se nisu mogli odazvati današnjem događaju u zgradi Parlamenta BiH, uvjerenja će preuzeti naknadno.

"Danas imamo priliku da novoizabranim i reizabranim načelnicima i gradonačelnicima čestitamo i uručimo uvjerenja sa kojima oni mogu već sutra započeti rad u svojim opštinama", rekao je predsjednik CIK-a Branko Petrić.

On je u izjavi medijima potvrdio da je CIK jučer popodne dobio sudsku odluku u vezi sa žalbom Koalicije za Republiku Srpsku i SNSD-a za opštinu Srebrenica.

"Jučer u kasnim popodnevnim časovima dobili smo odluku Suda BiH gdje su uvažene žalbe Koalicije za Republiku Srpsku i SNSD-a za opštinu Srebrenica, i poništeni su naši zaključci o odbacivanju zahtjeva o poništenju izbora u ovoj izbornoj jedinici i raspisivanju novih, sa nalogom da CIK sve navodne žalbe ispita, provjeri da li su tačne, da li je bilo nezakonitosti, da li utiču na rezultate izbora i donese novu odluku", rekao je Petrić.

On je kazao kako će CIK već od sutra početi sa razmatranjem ovih navoda.

Petrić je istakao da su, zbog nezakonitosti u biračkom spisku i fiktivnom prijavljivanju birača, rezultati izbora u Istočnom Mostaru i Istočnom Drvaru poništeni, a novi izbori raspisani za 18. novembar. Petrić je naglasio da će sve fiktivne prijave biti provjerene, a kada je u pitanju Srebrenica, kazao je da će biti provjerene i prijave iz Republike Srbije.

Petrić je, odgovarajući na pitanja novinara, prokomentarisao i politički dogovor u vezi s izmjenom Izbornog zakona BiH koji su postigli lideri SDP-a BiH i SNSD-a Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik, a koji uz ostalo predviđa zatvaranje izbornih lista.

"Pitanje zatvorenih biračkih listi nije pitanje na kojem se jedna država i jedan sistem definišu kao demokratski i nedemokratski. U Evropi imamo i jedan i drugi sistem, pa i razne njegove modalitete, i niko po tom kriteriju neka društva i neke izbore nije ocijenio kao demokratske ili nedemokratske", kazao je Petrić.

Na proteklim izborima potvrđeni su rezultati za 135 načelnika i gradonačelnika u BiH, te isto toliko opštinskih vijeća i skupština opština u BiH, dok to još nije urađeno za pet opština. Za dvije opštine protekli izbori su poništeni i raspisani novi, u jednoj opštini izbori su poništeni i čeka se pravnosnažna odluka, a za Srebrenicu i Prijedor još uvijek se odlučuje.
Prijavi grešku


Komentari (62)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...