Utvrđeni izborni rezultati
79

Najviše načelničkih mandata na Lokalnim izborima osvojila SDA

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Najviše načelničkih mandata na Lokalnim izborima 2012. osvojila je Stranka demokratske akcije (SDA) - njih 37, saopćila je danas na konferenciji za medije u Sarajevu Centralna izborna komisija (CIK) BiH, prezentirajući utvrđene izborne rezultate.

Iza SDA s načelničkim mandatima slijede - Srpska demokratska stranka (SDS) s 26 mandata, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) 19, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH 13, Socijaldemokratskla partija (SDP) BiH 10, Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990) tri, te Demokratski narodni savez i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH sa po dva mandata.

Ostalih 28 političkih subjekata - političkih stranaka i nezavisnih kandidata osvojili su po jedan načelnički mandat.

Kako je saopćio predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić, SDA je osvojila i najviše mandata u općinskim vijećima, 516, a slijede SNSD sa 387, SDS 323, SDP BiH 312, HDZ BiH 248, SBB BiH 145, PDP 122, DNS 120, SBiH 117, HDZ 1990 80, SP 68, NSRzB 67, HSP BiH 44, te A-SDA sa 40 mandata za općinska vijeća.

Najviše mandata za garantovane mandate pripadnika nacionalnih manjina osvojio je SDP - sedam mandata, a slijede SDA četiri, SDS dva, te 16 političkih stranaka i nezavisnih kandidata koji su osvojili po jedan mandat.

Govoreći o karakteristikama ovogodišnjih lokalnih izbora, Branko Petrić je istaknuo da je bilo političkih stranaka koji su osvojili manje glasova nego što su imali prijavljenih kandidata, da pojedini kandidati nisu dobili niti jedan glas, te da u Maoči od 80 registriranih glasača niko nije izašao na izbore.

Na upit novinara o Srebrenici, Petrić je naglasio da je u tom gradu zabilježena masovna prijava prebivališta, te da je na stotine osoba poništilo odluke o prijavi prebivališta u Srebrenici neposredno nakon izbora.

Također je istaknuo da CIK sukcesivno rješava prigovore i žalbe na rezultate izbora, te da se nekoliko prigovora odnosilo na Trnovo, istočni Mostar, istočni Drvar i Srebrenicu.