Unapređivanje saradnje
0

Novoimenovani komandant EUFOR-a Alexander Platzer posjetio Ministarstvo odbrane BiH

N. C.
Novoimenovani komandantom EUFOR-a u BiH, general-majora Alexandera Platzera danas je posjetio Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine gdje se sastao s zamjenikom ministra Mirkom Okolićem

Zamjenik ministra je Platzeru poželio dobrodošlicu u BiH uz očekivanje nastavka dobre saradnje Komande EUFOR-a i Oružanih snaga BiH.

"Imali smo izuzetno dobru saradnju sa prethodnim komandantom, te želimo da se ta saradnja nastavi i još više unaprijedi u narednom periodu", kazao je Okolić, naglasivši nadolazeće zajedničke vježbe OS BiH i EUFOR-a te važnost istih.

Osim toga, novi komandant je upoznat sa svim izazovima sa kojima se Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH susreću tokom pandemije, ali i migrantske krize.

General-major Platzer se zahvalio na prijemu, te iskazao interesovanje za oblasti u kojima Komanda EUFOR-a može pružiti pomoć Oružanim snagama BiH.

"Prošle godine unatoč pandemiji Covid-19 odrađeno je 80 posto predviđenih vježbi sa OS BiH, te vjerujem da će buduće vježbe biti dobra prilika za razmjene iskustava za obje strane. Pohvalio bih angažman Oružanih snaga u ovom izazovnom vremenu u kojem su se pokazale kao faktor koji je uvijek spreman pomoći civilnim strukturama BiH", kazao je Platzer.

Na kraju, general-major Platzer je poželio brzo ozdravljenje ministru odbrane BiH Sifetu Podžiću, te je naglašena zajednička sklonost i opredijeljenost za nastavkom školovanja kadeta OS BiH u Austriji i ostalim zemljama partnerima.