Kvalitetna zimska ponuda
0

Novogodišnju noć u Sarajevu će provesti oko 30 hiljada turista

Sarajevo-x.com
Foto: Dženat Dreković
Foto: Dženat Dreković
Prema nezvaničnim, ali relevantnim podacima do kojih je došla Direkcija Sarajevo Holiday Marketa, Sarajevo će tokom novogodišnjeg vikenda pohoditi između 25.000 i 30.000 turista.

Iako je na području Sarajeva zvanično registrirano svega oko 7.000 ležaja, procjenjuje se da će broj turista, koji su novogodišnje praznike odlučili provesti u Sarajevu, biti oko četiri puta veći.

Veliki broj turista odsjest će kod rodbine i prijatelja te u privatnim stanovima i kućama, ali i u određenom broju neprijavljenih prenoćišta i hostela. U dolascima prednjače turisti iz regije (Hrvatska, Slovenija, Srbija), ali i posjetitelji iz mnogih gradova Bosne i Hercegovine, kao i bh. dijaspora koja je novogodišnje praznike odlučila provesti upravo u Sarajevu.

Razloge za ovako veliki priliv turista treba tražiti u činjenicama da je, zahvaljujući obilnim snježnim padavinama i niskim temperaturama, ovogodišnja ski-sezona krenula znatno ranije nego prethodnih godina, kao i da je, kroz organiziranje i promociju javnog dočeka Nove godine te upotpunjavanje ponude Sarajeva kroz organizaciju Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa, Sarajevo dobilo najkvalitetniju zimsku ponudu u regiji.

Iako će ova navala turista zasigurno doprinijeti ekonomiji glavnog grada BiH, veliki broj neprijavljenih gostiju znači i manje novca u lokalnim budžetima, što u konačnici usporava razvoj turističke industrije Sarajeva i BiH.