U Sarajevo dolazi između 25 i 30 hiljada turista

S
Sarajevo-x.com
30.12.2011. u 20:28
0
4
U Sarajevo dolazi između 25 i 30 hiljada turista
0
U Sarajevo dolazi između 25 i 30 hiljada turista
Prema nezvaničnim, ali relevantnim podacima do kojih je došla Direkcija Sarajevo Holiday Marketa, Sarajevo će tokom novogodišnjeg vikenda pohoditi između 25.000 i 30.000 turista.
Iako je na području Sarajeva zvanično registrirano svega oko 7.000 ležaja, procjenjuje se da će broj turista, koji su novogodišnje praznike odlučili provesti u Sarajevu, biti oko četiri puta veći.

Veliki broj turista odsjest će kod rodbine i prijatelja, te u privatnim stanovima i kućama, ali i u određenom broju neprijavljenih prenoćišta i hostela. U dolascima prednjače turisti iz regije (Hrvatska, Slovenija, Srbija), ali i posjetitelji iz ostalih gradova Bosne i Hercegovine, kao i bh. dijaspora koja je novogodišnje praznike odlučila provesti upravo u Sarajevu.

Razloge za ovako veliki priliv turista treba tražiti u činjenicama da je zahvaljujući obilnim snježnim padavinama i niskim temperaturama ovogodišnja ski sezona krenula znatno ranije nego prethodnih godina, kao i da je, kroz organiziranje i promociju javnog dočeka Nove godine, te upotpunjavanje ponude Sarajeva kroz organizaciju Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa, Sarajevo dobilo najkvalitetniju zimsku ponudu u regiji.

Iako će ova navala turista zasigurno doprinijeti ekonomiji glavnog grada BiH, veliki broj neprijavljenih gostiju znači i manje novca u lokalnim budžetima, što u konačnici usporava razvoj turističke industrije Sarajeva i BiH.


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: